slipped disc relief in Charlotte NC
slipped disc relief in Charlotte NC

Hernia cervicala este o problema foarte frecventa a coloanei vertebrale.  De fapt, multi oameni o au fara sa o stie, in timp ce pentru altii este o sursa de simptome uneori foarte grave si neplacute. Vom vedea in acest articol 3 simptome hernie cervicala pe care trebuie sa le recunosti si sa le aduci la cunostinta medicului tau. In plus, sa stii ca exsita si o serie de alte simptome asociate in mod normal cu hernie cervicala, dar care sunt, de fapt, legate de altceva.

Simptomele herniei cervicale

Cand o portiune mica a unui disc cervical se rupe, materialul din interior, adica nucleul pulpos, iese si poate comprima radacina nervoasa de langa ea, sau mai rar maduva spinarii. In acest caz vorbim despre o hernie, adica ceva care a „iesit” din locasul sau. In majoritatea cazurilor, hernia cervicala apare la nivelul segmentelor C5-C6 si C6-C7. Acesta este un tip de hernie foarte comun. Conform cercetatorilor se pare ca 70% din populatia adulta are o hernie mica sau medie si nu prezinta simptome. Cu toate acestea, atunci cand hernia este mare sau procesul de herniere este foarte rapid, se creeaza o iritatie severa a radacinii nervoase sau medulare, iar in acel moment simptomele sunt foarte puternice si foarte evidente.

Sa mergem sa vedem care sunt cele mai importante 3 simptome, si apoi sa le vedem si pe cele secundare!

  1. Durere la nivelul bratului (si adesea in omoplat)

Cand radacina nervoasa este iritata de o hernie cervicala, primul si cel mai natural simptom este durerea, care apare: la nivelul gatului, de obicei doar pe o parte; intre scapula si coloana vertebrala; de-a lungul intregului brat (acesta este cel mai important simptom). Durerea in zona umarului si de-a lungul bratului este tocmai simptomul care distinge o durere de gat „simpla” de o potentiala hernie cervicala. Hernia cervicala este probabil sa fie principala problema atunci cand durerea este evidenta din cot in jos, pe antebrat, sau daca durerea de brat este din ce in ce mai puternica la miscarea gatului in directii diferite. Trebuie sa mergi la medic imediat daca a aparut recent (cateva zile sau cateva saptamani) sau a devenit brusc foarte pregnanta.

Herniile cervicale care nu se mai afla in faza acuta pot duce in continuare la o anumita durere la nivelul bratului, dar este cu siguranta mai putin ingrijoratoare.

2.Furnicaturi si pierderea senzatiei

Comprimarea unei radacini nervoase provoaca furnicaturi. Le observam foarte bine atunci cand stam prea mult timp picior peste picior si comprimam nervii. Hernia cervicala comprima nervul, de indata ce iese din maduva spinarii. Prin urmare, este absolut normal ca in prezenta unei hernii cervicale de dimensiuni semnificative, furnicaturile sa fie simtite de-a lungul bratului, antebratului si degetelor. Uneori furnicaturile sunt asociate cu o anumita reducere a sensibilitatii: acest lucru este normal, deoarece exista si fibre sensibile in interiorul nervului. Aceste simptome trebuie raportate rapid medicului daca sunt recente si destul de acute sau exista o reducere reala a sensibilitatii intr-o zona a bratului. Furnicaturile puternice o si pierderea senzatiei pot fi semne ale unei hernii cervicale acute, care trebuie verificata rapid.

  1. Slabiciune

Nervii contin „firele electrice” care antreneaza muschii, permitand miscarea. Daca un nerv cervical este comprimat de o hernie, atunci poate exista slabiciune in toti muschii controlati de acest nerv. Acesta este, de asemenea, un simptom care trebuie raportat rapid medicului daca pierderea fortei este deosebit de puternica. Acesta poate fi un semn de compresie mare in faza acuta.

Ce trebuie sa faci daca ai unul dintre cele 3 simptome principale

Asa cum am spus, daca intampini oricare dintre cele 3 simptome pe care le-am enumerat si, mai ales, daca este un simptom nou, raporteaza-l imediat medicului tau. Daca stii deja ca ai o hernie cervicala si ai facut deja toate verificarile necesare, va trebui sa raportezi simptomele medicului tau doar daca observi o agravare brusca si acuta. Doar 3-4% din herniile cervicale necesita o interventie chirurgicala. In rest, se poate rezolva cu interventii fara bisturiu. Pentru asta poti apela la clinici specializate precum Bio Ortoclinic. Recuperarea se va face bine si cu progrese uimitoare, datorita experientei medicilor.

Ce alte simptome sunt asociate cu hernia cervicala

Dupa cum am subliniat deja, daca ai unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, trebuie sa mergi la medic.  In schimb, exista o alta serie de semne si simptome care sunt atribuite in mod normal herniei cervicale, dar care adesea nu sunt cauzate de aceasta. Acestea sunt tot probleme „cervicale”, dar hernia nu are nimic de-a face cu ea.

Tulburari ale urechii / tinitus

Cei cu tulburari cervicale se plang adesea de senzatii de disconfort in zona urchilor. Aceste simptome sunt descrise ca: senzatie de „urechi infundate”; zgomot de fond, dar nu tinitus real; disconfort general al urechii. Deoarece o hernie este o compresie a unui nerv care merge spre brat, nu exista o legatura directa intre nervii bratului si cei ai urechi. Sunetele in ureche (tinitus) sunt in prezent un simptom de origine neclara si pentru care exista foarte putine tratamente eficiente. Totusi, senzatiile din urechi pe care le-am mentionat mai devreme (disconfort general, senzatie de urechi infundata), pot avea o corelatie cu tulburarile cervicale.

Ameteli

Ametelile sunt cel mai putin tolerat simptom al simptomelor cervicale. Nu este dificil sa intelegi de ce. Poti trai cu durerea (cel mult sa iei unele calmante), dar senzatia de a fi constant „pe valuri” iti limiteaza sever autonomia. Marea problema cu acest simptom este ca se combina adesea cu sentimente puternice de anxietate si panica. Vertijul si ameteala sunt foarte frecvente la cei cu tulburari cervicale, dar acestea nu sunt simptome cauzate in mod specific de hernia cervicala, deoarece hernia creeaza probleme de la umar in jos.

Asa ca, daca ai simptomele de mai sus, nu te autodiagnostica, ci mergi la medic. Daca ai hernie cervicala, iti recomandam sa incepi imediat un tratament intr-un cabinet de specialitate, precum Bio Ortoclinic.

 

 

 

By bl291g