Pielea oamenilor, cântărind peste patru kilograme și fiind cel mai mare organ, este adeseori tratată cu indiferență, în afara tratamentelor cosmetice. Nu ne gândim atât cât ar trebui la afecțiunile pielii, deși aceasta reprezintă o interfață între mediu și creier, protejându-ne împotriva infecțiilor, menținând temperatura firească a corpului. Povestea mea… cu niște alunițe care și-au schimbat peste noapte culoarea, poate fi o lecție pentru a evita această indiferență față de propria sănătate. Clinicile dotate cu aparate profesioniste, precum carbon dermatoscope, permit dermatologilor  să observe leziunile cutanate și să descopere problemele în faza incipientă, pentru tratament adecvat. Cred în cabinetele dermatologice care investesc în aparatură și folosesc beneficiile tehnologiei în sprijinul clienților.

Cum funcționează dermatoscopul Dermlite? Cu ajutorul unei lentile și a unei surse de lumină se văd în adâncime și în detaliu straturile pielii. Microscopia permite ca alunițele problematice, chiar și cancerul de piele să fie depistate din timp. Acest dermatoscop are 16 led-uri albe, de 3 mm, care pot fi folosite pentru iluminare directă și indirectă, iar lentilele triple măresc cu până la 10 ori detaliile din straturile analizate de dermatolog. Fie că vorbim de structurile superficiale ale pielii, fie că este vorba de screeningul straturilor profunde, acest aparat performant, modern, cu design minimalist, permite dermatologilor să pună un diagnostic corect și astfel să scăpați de neplăceri viitoare care v-ar putea pune sănătatea în pericol.

N-am acordat niciodată importanță acestui aspect, mulțumindu-mă cu sfaturile medicilor doar pe baza unor examinări preliminarii, fără folosirea unui aparat specific. Nici nu știam atunci că astfel de aparate sunt atât de acurate și necesare cabinetelor dermatologice, că de ele pot fi  legate prin magnetism telefoane ori tablete, astfel încât imaginile să fie mai ușor vizualizate, chiar păstrate pentru a compara în timp evoluția anumitor leziuni. Având multe alunițe pe suprafața pielii, mi-am asumat superficial răspunderea, întrebând, în diverse cabinete, dacă sunt în ordine. Cum am primit răspunsuri mulțumitoare, am renunțat la această grijă. Peste ani însă, la una din alunițele mele am observat o schimbare a formei și a culorii. Informându-mă, am aflat mai multe atât despre dermatoscopie, cât și despre aparatele specifice care ușurează diagnosticarea și te pun la adăpost în fața dezvoltării unei afecțiuni care ți-ar schimba iremediabil viața în rău.

Cum există o mare șansă ca din alunițe atipice să se dezvolte cancerul (între 50-70% potrivit diverșilor), grija noastră ar trebui să se îndrepte spre a le monitoriza. O aluniță atipică este asimetrică, are marginile neregulate, prezintă mai multe nuanțe ale culorii pe întinderea ei, depășește dimensiunea normală (aproximativ 6mm). Nu toate alunițele atipice conduc spre cancer de piele, acesta putându-se dezvolta și pe o piele sănătoasă. Prezența acestora și posibilitatea de a se modifica trebuie ținute sub supraveghere, mai ales că acum acest lucru este atât de ușor.

Am fost mult mai atentă la alunițele de pe corp, iar la primul control, prin intermediul dermatoscopiei, s-au descoperit câteva alunițe atipice. O urmărire a evoluției acesteia, a arătat necesitatea înlăturării chirurgicale a acesteia, mai ales că, în cazul meu, expunerea la Soare era ceva recurent. Îmi place Soarele și niciodată, până în acel moment, nu avusesem grijă, în verile-n care să fac plajă era cea mai frumoasă perioadă, să nu-mi expun alunițele.

La început, descoperirea alunițelor atipice și necesitatea înlăturării chirurgicale m-a speriat. Apoi, mi s-a explicat că, de fapt, descoperindu-le în fază incipientă era un noroc. Am regretat firește, că nu am căutat mult mai devreme un cabinet profesionist, dotat cu modalități specifice de investigație, astfel încât să înțeleg riscul căruia mă supun. Alunițele în familia mea au fost mereu tratate cu indiferență ori au fost transformate într-un atu estetic. Nu ne-am gândit niciodată la posibilitatea ca acele alunițe de care și uitam să se transforme într-un rău care mocnește în pielea noastră și care poate duce la melanom care, dacă este evoluat, nu mai are leac.

Descoperit devreme însă, absolut întâmplător, pentru că am observat în oglindă o aluniță care părea mai mare decât o știam eu, melanomul a fost învins, iar eu am putut să-mi continui viața, scăpând de o situație pe care, dacă o privesc acum, o revăd în toată amploarea ei. Nu aveam deloc grijă cu expunerea la Soare și, deși foloseam cremă pentru protecție solară, nu o reînnoiam repetat, nu eram atentă să fie întinsă pe toată suprafața pielii. Mă puneam astfel în pericol singură.

Înainte de a trece prin această experiență, nu știam să apreciez necesitatea existenței aparatelor specifice, acolo unde mi se părea că o privire cu ochiul liber poate fi suficientă. S-a dovedit că nu este așa și, din fericire, am putut depista boala din timp, lucru care mă face să mă număr printre norocoși. Dar, câți oameni nu acordă importanță alunițelor, nu cer o dermatoscopie, crezând că totul este în ordine. Mă întrebam și eu în trecut, ce poate face o aluniță atât de mică? Dar alunițele cresc, se transformă, pot conduce spre diverse afecțiuni ale pielii care să-ți pună viața în pericol. Practicul carbon dermatoscope vă permite să veniți în ajutorul pacienților, la un preț extrem de avantajos, astfel încât ajutorul oferit să fie categoric pentru sănătatea lor. Mă bucur că am observat atunci acea aluniță, că m-am informat, că am găsit un cabinet foarte bun și că am reușit astfel să opresc din timp o boală ce, lăsată în voia ei, te conduce la suferințe atroce. Să prețuim sănătatea și să investim în tehnologia care îi ajută pe oameni!

By bl291g