tipuri de rulmenti

Rulmentii si produsele aferente rulmentilor sunt componente foarte importante in majoritatea utilajelor. Scopul lor principal este de a rula prin minimizarea frecarii.

Diverse aplicatii necesita rulmenti proiectati in mod explicit pentru a face fata unui anumit tip de sarcina. De exemplu, majoritatea rulmentilor radiali cu bile pot suporta atat sarcinile radiale, cat si cele de tractiune. In timp ce rulmentii cu role sunt mai potriviti acolo unde sunt necesare doar sarcini radiale. Utilizarea prevazuta pentru rulmenti trebuie luata in considerare impreuna cu cotele de sarcina, viteze limita, inainte de selectarea si instalarea unui anumit tip de rulment. De aceea, este important sa fie stabilite cele mai des utilizate tipuri de rulmenti.

Rulmenti adanci cu bile

Rulmentii adanci cu bile sunt cel mai utilizat tip de rulment si sunt extrem de versatili. Au frecare redusa si sunt optimizati pentru zgomot si vibratii reduse, ceea ce permite viteze mari de rotatie. Scopul rulmentilor cu bile adanci de precizie este de a reduce frecarea de rotatie si de a suporta sarcinile radiale si axiale. Rulmentii radiali cu bile pot suporta sarcini radiale moderate si sarcini axiale moderate (paralel cu arborele). Ei pot functiona la viteze mari (400.000 RPM si mai mari). La Hera Industrial puteti gasi mai multe tipuri de astfel e rulmenti.

Caracteristici ale rulmentilor cu bile adanci:

Acestia pot gestiona o sarcina radiala si axiala limitata (sau de tractiune). Rulmentii adanci cu bile sunt o optiune buna daca o sarcina este aplicata pe rulment atat din partea laterala a arborelui (radial) cat si de-a lungul arborelui (axial).

Rulmenti cilindrici

Rulmentii cu role cilindrice pot face fata sarcinilor axiale minime intr-o singura directie. Rulmentii cu role cilindrice cu doua randuri au o rigiditate radiala ridicata si sunt utilizati in principal pentru masini-unelte de precizie.

Principala diferenta dintre rulmentii cu role cilindrice si alte produse si stiluri de rulmenti este in nume – acestia folosesc role, in loc de bile, pentru a reduce frecarea. Rolele sunt putin mai mari in lungime decat diametru. In comparatie cu rulmentii cu bile, rolele cilindrice au o capacitate de incarcare radiala mai mare. Designul cu role cilindrice ofera usurinta aplicatiilor care functioneaza la viteze relativ mai mari decat alte stiluri de rulmenti cu role.

Exista mai multe tipuri de rulmenti cu role cilindrice. Rolele cilindrice cu un singur rand sunt cele mai populare si sunt separabile, ceea ce faciliteaza montarea si demontarea. Cu toate acestea, acestea pot sa nu poata suporta sarcina radiala a anumitor aplicatii. Rulmentii cu role cilindrice pe doua randuri si cu mai multe randuri ofera o capacitate de incarcare radiala mai mare si pot transmite si sarcini axiale intr-o singura directie.

Ca si alte stiluri, rulmentii cu role cilindrice au diferite optiuni de joc si lubrifiere disponibile, in functie de producator si furnizor. Rulmentii cu role cilindrice pot fi fabricati cu o cusca sau ca o completare completa, fara cusca.

Rulmentii sferici cu role au doua randuri de role care ruleaza pe o cale de rulare sferica comuna in inelul exterior, canalele de rulare a inelului interior fiind fiecare inclinata intr-un unghi fata de axa rulmentului.

Rulmentii sferici cu role consta din inele exterioare solide cu o cale de rulare concava, piste interioare solide, role cu custi. Inelele interioare au orificiu cilindric sau conic. Inelul exterior concav si rolele simetrice ale cilindrului compenseaza nealinierea unghiulara.