Buna lubrifiere joacă un rol crucial pentru durata de viață a rulmenților. Lubrifiantul potrivit creează o peliculă protectoare, fără de care rulmentul poate suferi stricăciuni nedorite din cauza fricțiunii sau, mai rău, chiar distrugerea timpurie. În general, aceste trei tipuri de lubrifianți își fac treaba în ceea ce privește întreținerea rulmenților:
– Uleiurile
– Grăsimile
– Lubrifianții uscați
Uleiurile lubrifiante se găsesc sub formă de petrol sau sub formă sintetică și pot fi aplicate în mai multe moduri: prin băi de ulei, jeturi și circulație. Avantajele folosirii uleiurilor sunt că, dintre toate opțiunile de ungere, au în general cele mai mari capacități de viteză și pot răci lagărele în timpul utilizării. La capătul opus, aplicarea unei cantități prea mari de grăsime poate crește temperaturile de funcționare a rulmentului. Cu toate acestea, evaporarea poate afecta uleiul, ceea ce va duce în timp la pierderi de ungere. Așadar, rulmenții care utilizează uleiurile ca lubrifianți pot necesita o reaplicare regulată, indiferent dacă din aplicația la care este folosit rulmentul face parte sau nu un sistem de recirculare.
Grăsimile se compun dintr-un ulei de bază și un agent de îngroșare care poate produce consistențe variate, de la o substanță semi-fluidă la un solid dur. Acești aditivi pot adăuga, de asemenea, un plus de protecție, având rol anticoroziv, antioxidant și alte caracteristici utile pentru protejarea pieselor de o potențială deteriorare. Starea mai solidă a grăsimii poate face din aceasta o opțiune mai atractivă pentru operațiunile ce necesită o întreținere redusă. Grăsimile nu vor putea avea aceleași viteze de funcționare ca anumite uleiuri, ceea ce vă poate limita opțiunile în funcție de aplicația dvs.
Dacă nu ați găsit o soluție viabilă în grăsimi sau uleiuri, atunci un lubrifiant uscat, poate ajuta la reducerea fricțiunii. Substanțele precum grafitul sau nitrura de bor formează o peliculă de protecție, oferind o formă de protecție în condiții dure în care grăsimea și uleiul lubrifiant nu funcționează, cum ar fi mediile radioactive sau vidate. Însă trebuie notat că acești lubrifianți sunt de obicei o ultimă soluție și nu sunt necesari de obicei.