Este la moda, desi este o bautura veche. Este un probiotic excelent care ajuta la combaterea bacteriilor, reduce riscul de boli de inima si gestioneaza diabetul.
Aproape un nou venit, a reusit sa atraga atentia tuturor. Vorbim despre bautura efervescenta si fermentata pe care o cunoastem cu totii ca ceai kombucha. Valoarea sa consta in modul in care ne poate ajuta sa consolidam apararea si microbiota in vremuri de pandemie covid-19. Dar nu e nou.
Dupa cum relateaza specialistii, in 414 i.Hr..C., un calugar tibetan iubitor de natura pe nume Kombu, a mers la casa regala a imparatului Inkyo si i-a dat ciuperca kombucha. Imparatul a gustat bautura conform instructiunilor si s-a bucurat atat de mult incat a fost imediat captivat. Din acel moment a devenit o mare „kombuchista”. El a recomandat fabricarea in intregul imperiul sau. Succesul s-a raspandit rapid si astfel aceasta bautura legendara ii poarta numele: kombucha, care s-a tradus insemnand „ceai Kombu”.
Compozitie
- Vitamine: B1, B2, B3, B6, B12, acid folic, C, D, E si K.
- Enzime: invertaza, amilaza, catalaza,zaharoza, enzima coagulanta
- Acizi organici esentiali: acid glucoronic, acid lactic, acid acetic, acid gluconic, acid carbonic, acid tartric, acid citric etc.
- Minerale: din ceaiul sau planta care este folosit. De exemplu, contine fier, potasiu, zinc, mangan, cupru, calciu, magneziu,
- Si nu mai putin importante: drojdii si polizaharide, in plus fata decofeina (in cazul ceaiului) si aproximativ 0,5% alcool.
Stiinta a descoperit in ea exista aceste beneficii pentru sanatate:
Probiotice
Se face prin adaugarea de tulpini specifice de bacterii, drojdie, si zahar la ceai negru sau verde, si apoi lasat sa fermenteze timp de o saptamana sau mai mult. In timpul acestui proces, bacteriile si drojdia formeaza un film asemanator ciupercilor pe suprafata lichidului. Acesta este motivul pentru kombucha este, de asemenea, cunoscut sub numele de ceai de ciuperci.
Aceasta picatura este o colonie simbiotica vie de bacterii si drojdie, sau un scoby, si poate fi folosit pentru a fermenta kombucha. Procesul de fermentare produce acid acetic (care se gaseste si in otet) si alti compusi acidi, urme de alcool si gaze care il fac carbogazos.
O multime de bacterii cresc, de asemenea, in amestec. Desi nu exista inca nici o dovada a beneficiilor probiotice kombucha, Acesta contine mai multe specii de bacterii lactice care pot avea functia de probiotice, dupa cum a subliniat un studiu publicat in „Microbiologie alimentara”.
Probioticele ofera bacterii sanatoase intestinului, contribuind la imbunatatirea multor aspecte ale sanatatii, inclusiv digestia, inflamatia si chiar pierderea in greutate.
Puterea antioxidanta
Multi oameni de stiinta cred ca antioxidantii din alimente si bauturi sunt mai buni pentru sanatate decat suplimentele. Kombucha, mai ales atunci cand este facuta cu ceai verde, pare sa aiba efecte antioxidante asupra ficatului.
Studiile la sobolani au descoperit ca consumul de kombucha reduce in mod regulat toxicitatea hepatica cauzata de substante chimice toxice, in unele cazuri cu cel putin 70%.
In timp ce nu exista studii umane pe acest subiect, se pare a fi un domeniu promitator de cercetare pentru persoanele cu boli de ficat. De fapt, o lucrare publicata in Journal of Microbiology Biotechnology determina: „Moleculele antioxidante produse in timpul perioadei de fermentare ar putea fi motivul pentru proprietatile hepatoprotectoare si vindecatoare eficiente ale acestui ceai impotriva hepatotoxicitatii induse de medicamente.”