Vitamina D nu este o vitamina ca oricare alta: este singura care poate fi sintetizata de organismul uman, mai precis de piele, sub efectul soarelui. Aceasta are numeroase efecte asupra sanatatii, in special asupra densitatii osoase si a sistemului imunitar. In acest scurt ghid vom afla cum intarim sistemul imunitar.
Efectele vitaminei D asupra sistemului imunitar
Vitaminele, in sensul general al termenului, sunt furnizate exclusiv de alimente. Datorita modului sau de actiune, vitamina D este de fapt un prehormon: poate fi sintetizata de organismul nostru si in piele. Acesta circula in sange pentru a activa sau dezactiva anumite mecanisme celulare. In special, vitamina D interfereaza cu sistemul nostru imunitar la diferite niveluri (2) (3):
- Vitamina D ajuta la mentinerea integritatii mucoasei intestinale, prin actiunea sa asupra proteinelor care formeaza jonctiunile dintre celulele intestinale. Deoarece intestinul este locul de tranzit al agentilor patogeni, trecerea acestora in fluxul sanguin nu poate avea loc decat prin traversarea peretelui intestinal. Atunci cand peretele intestinal este deteriorat, acesta este hiperpermeabil si permite trecerea acestor agenti patogeni. Un perete intestinal sanatos este esential pentru a preveni trecerea acestora, la fel ca si o microbiota intestinala diversa. Se recomanda vitamina D 2000.
- Vitamina D are un efect asupra sistemului imunitar innascut: stimuleaza macrofagele si celulele dendritice, care sunt „soldatii din prima linie” ai sistemului imunitar. Acest lucru inseamna ca organismul nostru reactioneaza rapid in cazul unui atac.
- Vitamina D stimuleaza, de asemenea, sistemul imunitar adaptativ: creste numarul de limfocite Th2, ceea ce duce la un efect antiinflamator.
- Vitamina D creste mecanismele de eliminare a agentilor patogeni, cum ar fi sinteza agentilor antimicrobieni de catre celulele imunitare.
- In cele din urma, vitamina D a fost studiata pe larg in prevenirea infectiilor pulmonare acute. Se pare ca suplimentarea cu vitamina D3 reduce riscul de a contracta cel putin o infectie a tractului respirator.
Diferitele forme de vitamina D: vitamina D2 si vitamina D3
Vitamina D se gaseste sub doua forme:
- Vitamina D2, care se gaseste in plante
- Vitamina D3, care se gaseste atat in animale, cat si in plante.
Atunci cand pielea noastra produce vitamina D, aceasta este vitamina D3. Atat vitamina D2, cat si vitamina D3 pot fi utilizate pentru suplimentarea cu suplimente, cantitatile fiind exprimate in unitati internationale. Unitatile internationale ofera o referinta universala pentru dozarea formelor active de vitamine si hormoni.
Odata ingerata, toata vitamina D3 se leaga de o proteina de transport din sange si este transportata la ficat. La sosirea in ficat, aceasta sufera o modificare a structurii sale chimice intr-o noua forma de vitamina D (25(OH)D3). Aceasta asa-numita forma „circulanta” este cea care se masoara atunci cand se preleveaza sange pentru a determina starea vitaminei D. Din aceasta forma circulanta se sintetizeaza forma activa a vitaminei D, in functie de nevoile organismului. Intr-adevar, ca raspuns la semnalele care indica o nevoie, vitamina D circulanta va suferi o noua modificare a structurii sale chimice, care are loc in principal in rinichi (dar si in alte celule). Aceasta etapa este cea care formeaza vitamina D activa (calcitriol).
Vitamina D3 este mai bine metabolizata si, prin urmare, conduce mai eficient la forma activa a vitaminei D decat vitamina D2 (4).