O excursie în Delta Dunării poate fi o sursă de inspirație, relaxare și bucurie. Pentru a savura o călătorie fără incidente, trebuie să avem în vedere măsurile de siguranță corespunzătoare. Chit că nu am vizitat până acum Delta, cu siguranță cu toții am auzit că este o arie naturală pe cât de frumoasă, pe atât de pretențioasă. Temperaturile, echipamentul necesar și, bineînțeles, arhicunoscutele insecte… toate acestea fac din Delta Dunării o adevărată aventură.
Așadar, înainte de a porni în călătorie, bagajului trebuie să i se acorde cea mai mare atenție. Îți oferim un mic ghid cu elemente necesare pentru o vacanță în Delta Dunării, astfel vei avea o călătorie plăcută și in condiții de siguranță.
Înainte de întrebarea „Ce împachetez?” se află întrebarea „În ce împachetez?”, întrebare ce are o pondere la fel de importantă ca și prima. În urma informațiilor empirice obținute de la excursioniști, cele mai recomandate sunt gențile de voiaj sau bagajele de umăr impermeabile, ca să nu te îngrijorezi pentru siguranța conținutului acestora!
Pentru început să punem în bagaj un echipament de protecție adaptat la factorii de risc din Delta Dunării: umiditate, murdărie, insecte, zgârieturi, etc.
Echipamente de protecție – îmbrăcămintea specială
Cu pantaloni confortabili, călduroși, care permit flexibilitatea celui ce le poartă, hainele „outdoor” sunt cele mai potrivite pentru o excursie în Delta Dunării.
Pe lângă tricouri, bluza de corp cu mânecă lungă reprezintă o piesă de îmbrăcăminte ce nu vrei să rămână acasă. De asemenea, utile se vor face mereu un polar, o jachetă sau o geacă antivânt. Da, chiar și vara este bine să ai în bagaj măcar o haină groasă!
După ce te-ai asigurat că ai pus toate cele necesare părții superioare a trunchiului, nu uita să adaugi și o pălărie. Indicat ar fi ca acea pălărie să îți acopere urechile și ceafa. De asemenea, un mare plus al pălăriei ar fi o curelușă cu care să o poți lega sub barbă; dacă vei călători cu barca, vântul va fi puternic. Totuși, ca să te motivăm puțin să nu o lași de-o parte, îți spunem doar atât: categoric nu vrei să ratezi bucuria excursiei din cauza unei insolații!
Hainele cu care ne protejam in Delta Dunării sunt special gândite să reziste la tânțari, vânt, apă si murdărie. Un costum din doua piese special pentru excursii este indicat. Te poți inspira din hainele pe care le poartă muncitorii de pe șantier sau din portul naval.
Încălțămintea, la fel de importantă ca și îmbrăcămintea!
Dacă te-ai asigurat că în bagajul tău și-au găsit locul atât îmbrăcămintea cât și pălăria, este momentul să trecem la încălțăminte. Deoarece în majoritatea timpului te vei plimba prin apă, o pereche de bocanci de protecție va fi perfectă pentru excursia ta in Delta Dunării!
Impermeabili, o talpă care nu permite alunecarea, perechea ta de bocanci va fi atuul pe care îl vei avea în fața alunecușului creat la suișul și coborâșul din barcă, sau față de simplele plimbări sau drumeții!
Totuși, dacă vrei să îți asiguri protecție adițională, poți oricând apela la niște acoperitoare pentru încălțăminte – sunt cât se poate de elastice și previn din umiditate. Dar, dacă dorești ceva ce să îți asigure și o bună amortizare, dar și reducerea umidității, poți opta pentru niște branturi cu carbon.
În orice caz, nu te îngrijora! Chiar și fără aceste accesorii, odată aleasă perechea de bocanci de protecție, stresul în legătură cu umiditatea sau alunecarea dispare!
Accesorii auxiliare pentru o excursie în Delta Dunării
De neuitat este și pelerina de ploaie. Fie alegi una lunga, care să îți asigure protecția din cap până în picioare, fie optezi pentru o pelerină tip costum (jachetă și pantaloni impermeabili) sau, poate doar o pelerină tip jachetă, cert este un lucru – nu trebuie să îți lipsească!
La fel de utilă este și crema de soare. Pe lângă pălăria din dotare, crema de soare îți va acoperi corpul de razele puternice ale soarelui. Un recipient mic, ușor de strecurat în bagaj, pentru a evita arsurile cauzate de soare și pentru a te asigura că te bucuri din plin de vacanță!
Final de listă, pregătit pentru excursie!
După cum spune și celebrul citat călătoria este adeseori mai importantă și mai fascinantă decât destinația în sine. Așadar, bucurați-vă de Delta Dunării încă din momentul în care începe aventura, adică o dată cu pregătirea bagajelor și stabilirea traseului și obiectivelor de vizitat.
Odată asigurat că ai pus în bagaj toate acele echipamente de protecție necesare, mai rămâne un singur lucru de făcut și anume relaxarea. Așa că ia cu tine voia bună și pornește spre destinație plin de curiozitate și entuziasm.