Când energia electrică din rețeaua locală nu este disponibilă atunci se apelează la generatoare de curent.
Generatoarele electrice sunt adesea utilizate pentru a furniza energie de rezervă instalațiilor, întreprinderilor sau locuințelor în timpul întreruperilor de curent, dar pot fi utilizate și că sursă de alimentare primară în zonele în care o rețea electrică locală nu este disponibilă sau dificil de accesat, cum ar fi operațiunile miniere și agricole sau chiar în zone industriale și construcții. Există generatoare curent pentru orice necesitate.
Unele generatoare de curent electric sunt dispozitive portabile mici, care sunt utilizate pentru camping sau hobby-uri pentru a oferi cantități mici de energie pentru doar câteva dispozitive. Altele sunt instalații permanente care pot alimenta o întreagă casă. Generatoarele industriale sunt și mai puternice, capabile să mențină întreaga putere a instalațiilor de producție, spitale sau clădiri de birouri.
Există generatoare diesel, generatoare cu gaz natural, generatoare cu propan și generatoare cu bi-combustibil. Mai jos, vom analiză cum funcționează generatoarele electrice și ce trebuie să știți despre părțile componente ale unui generator.
Cum creează energie generatoarele de energie electrică?
Generatorii nu creează de fapt energie electrică. În schimb, ele transformă energia mecanică sau chimică în energie electrică. Acestea fac acest lucru prin captarea puterii de mișcare și transformarea ei în energie electrică prin tranzitarea electronilor de la sursa externă printr-un circuit electric. Un generator este în esență un motor electric care funcționează invers.
Unele generatoare electrice, de exemplu, sunt uriașe și furnizează cantități enorme de energie prin transferul puterii create de apă transformată de turbine în electricitate. Cu toate acestea, generatoarele rezidențiale și comerciale sunt mult mai mici și se bazează pe surse de combustibil tradiționale, cum ar fi motorină, gazul și propanul, pentru a crea o putere mecanică care poate fi apoi trecută într-un circuit pentru a genera curent electric.
Odată ce un curent electric a fost stabilit, acesta este direcționat prin fire de cupru pentru a alimenta motoare externe, dispozitive sau sisteme electrice întregi.
Generatoarele moderne pot fi atribuite principiului inducției electromagnetice a lui Michael Faraday. Faraday a descoperit că atunci când un conductor se deplasează într-un câmp magnetic, sarcinile electrice ar putea fi create și direcționate pentru a crea un flux de curent. Elementar vorbind, un generator electric nu este altceva decât un electromagnet – sârmă în mișcare lângă un magnet pentru a direcționa fluxul de electricitate. Este similar cu modul în care o pompă împinge apă printr-o conductă.
Care sunt părțile componente unui generator electric?
Există nouă părți ale unui generator și toate joacă un rol în obținerea energiei electrice. Părțile componente ale unui generator sunt:
Motorul
Motorul furnizează energie generatorului. Puterea motorului determină cantitatea de electricitate ce poate fi furnizată de un generator.
Alternator
Aici are loc conversia de la energia mecanică la energia electrică. Alternatorul conține atât părți mobile, cât și staționare, care lucrează împreună pentru a crea câmpul electromagnetic și mișcarea electronilor care generează electricitate.
Sistem de alimentare
Sistemul alimentat cu combustibil face posibilă generarea de energie electrică. Sistemul include un rezervor de combustibil, o pompă de combustibil, o conductă care conectează rezervorul la motor și o conductă de retur. Un filtru de combustibil elimină resturile înainte de a ajunge la motor și un injector forțează combustibilul în camera de ardere.
Regulator de voltaj
Această componentă ajută la controlul tensiunii energiei electrice produsă. De asemenea, ajută la convertirea energiei electrice de la curent alternativ la curent continuu, dacă este nevoie.
Sisteme de răcire și evacuare
Generatoarele creează multă căldură. Sistemul de răcire asigură că generatorul nu se supraîncălzește. Sistemul de evacuare direcționează și îndepărtează vaporii formă în timpul funcționării.
Sistem de ungere
Există multe părți mici, mobile, în interiorul unui generator. Este esențial să le ungeți corespunzător cu ulei de motor pentru a asigura o funcționare lină și pentru a le proteja de uzură excesivă. Nivelurile de lubrifianți trebuie verificate în mod regulat, de fiecare dată la fiecare 8 ore de funcționare.
Încărcător de baterie
Bateriile sunt utilizate pentru a porni generatorul. Încărcătorul de baterii este o componentă complet automată care asigură că bateria este gata să funcționeze atunci când este necesar, furnizând un nivel constant de tensiune.
Panou de control
Panoul de control controlează fiecare aspect al funcționării generatorului de la viteză de pornire și rulare până la închidere. Unitățile moderne sunt chiar capabile să sesizeze când puterea scade sau se oprește și pot porni sau opri automat generatorul.
Ansamblu principal / cadru
Acesta este corpul generatorului. Este partea pe care o vedem, structura exterioară
Ce fel de combustibil folosesc generatoarele electrice?
Generatoarele electrice de astăzi sunt disponibile în multe opțiuni diferite de alimentare. Generatoarele diesel sunt cei mai populare , fiind utilizate ca generatori industriali. Generatoarele pentru aplicații rezidențiale includ mai frecvent: generatoare de gaz natural sau generatoare de propan, în timp ce generatoarele portabile mai mici funcționează de obicei pe benzină, motorină sau propan. Unele generatoare sunt capabile de bi-combustibil – funcționează atât pe benzină, cât și pe motorină.