Tehnologia de azi permite prelucrarea suprafetelor din metal intr-un mod rapid si corect. Acestea fiind spuse se pot obtine produse din metal de foarte mare calitate, iar costurile de fabricare sunt relativ mici. Prin sablarea si curatarea suprafetelor se intelege un proces complex prin suflare abraziva a suprafetelor confectionate din mai multe materiale, cum ar fi: metal, sticla, piatra etc. Aceasta operatiune se realizeaza cu ajutorul nisipului, electrocorindonului, alicelor sau a altor materiale abrazive care sunt propulsate cu ajutorul unui jet de aer comprimat spre suprafata de prelucrat.
Sablarea utilizeaza proprietatile abrazive ale nisipului pentru a crea suprafete mai netede, cu mai putine imperfectiuni fizice si defecte. Nu este un secret ca nisipul este aspru si pietros. Datorita acestor proprietati, este capabil sa uzeze materialul excesiv sau nedorit pe o suprafata. Hartia de slefuit, de exemplu, contine multe particule individuale de nisip. Cand este frecat de o suprafata, nisipul indeparteaza o parte din materialul stratului superior, creand astfel o textura mai fina. Sablarea functioneaza in acelasi mod, cu exceptia faptului ca implica utilizarea nisipului foarte presurizat.
Sablarea este doar unul dintre mai multe procese de finisare a suprafetei de tip sablare. Exista, de asemenea, sablare, care este si mai eficienta pentru netezirea suprafetelor altfel aspre si rigide. Care este diferenta exact intre sablare si sablare?
Cu sablarea, nisipul este propulsat pe o suprafata. Cu sablarea, pe de alta parte, bilele sau margelele mici de metal sunt propulsate pe o suprafata. Bilele sau margelele sunt adesea din otel inoxidabil, cupru, aluminiu sau zinc. Indiferent, toate aceste metale sunt mai dure decat nisipul, ceea ce face ca sablarea sa fie si mai eficienta decat omologul sau de sablare.
Primul pas pentru realizarea sablarii este turnarea nisipului in aparatul de sablare. Masinile de sablat au o camera deasupra in care se toarna nisipul. Masina de sablat este apoi conectata la un compresor conventional de aer care, atunci cand este activat, propulseaza nisipul printr-o duza portabila. In functie de setari, presiunea nisipului poate fi intre 50 si 130 de lire pe inch patrat (PSI).
Nisipul este apoi „sablat” pe suprafata si, datorita proprietatilor sale abrazive, nisipul este capabil sa creeze o suprafata mai neteda. Betonul, de exemplu, este deseori sablat. Dupa ce betonul a fost turnat si lasat sa se usuce, acesta este tratat cu sablare. Procesul elimina o parte din excesul de material de pe beton, ceea ce la randul sau il face mai fin.
Avantajul principal pentru a folosi sablarea si curatarea suprafetelor metalice:
Curatare rapida si usoara. Cand spunem curatare rapida si usoara, ne referim atat la curatarea suprafetei, cat si la curatarea spatiului proiectului ulterior. Sablarea ofera o modalitate rapida de a curata contaminantii de suprafete dure precum metalul, cand ar putea dura de doua sau de trei ori mai mult, daca ar fi sa-l curatati in alt mod. Dupa sablare, curatarea dupa service este usoara, deoarece practica necesita de obicei stabilirea echipamentelor pentru a proteja zonele inconjuratoare de nisip. Acest lucru face ca curatarea proiectului sa fie o briza!
Pregatire excelenta a suprafetei. Impreuna cu curatarea suprafetelor, sablarea ofera, de asemenea, o modalitate excelenta de a pregati suprafetele pentru diferite acoperiri si etansanti. Sablarea elimina toata murdaria si contaminantii de pe suprafata, astfel incat acoperirile vor adera mai bine. Ca bonus suplimentar, filmul lasat dupa sablare previne rugina care apare dupa expunerea metalului la aer.
Ecologic si netoxic. Unul dintre cele mai mari beneficii ale sablarii este ca este de obicei atat ecologic, cat si netoxic. Daca nu se adauga poluanti externi la echipamentul de sablare, acesta ramane inofensiv pentru mediu. De asemenea, este netoxic pentru cei din jurul sablarii! Produsele tipice utilizate in sablare s-au dovedit a fi sigure daca sunt inhalate, spre deosebire de majoritatea produselor de acoperire si de curatare.
Sablarea este renumita pentru eficienta sa. Poate curata bine murdaria si resturile, macinand in acelasi timp rugina, vopseaua si coroziunea de pe suprafetele metalice pentru a rezulta in cea mai buna finisare posibila.
Economia este un alt beneficiu cheie al sablarii metalice. Echipa Electrostatica efectueaza sablarea inainte de finalizare pentru a inlocui slefuirea, perierea sarmei si decaparea. Deoarece aceasta metoda curata suprafata mecanic, adesea nu este necesara nicio alta curatare, ceea ce economiseste mult timp. Sablarea poate fi cu pana la 75% mai rapida decat curatarea mainilor, iar substantele abrazive pentru sablare sunt relativ ieftine si reutilizabile. In plus, sablarea ofera o productivitate ridicata pe ora pe dolar de echipament.
In cele din urma, sablarea metalelor este foarte versatila. Poate realiza multe tipuri diferite de finisaje, iar efectul final depinde de duritatea abrazivului, dimensiunea particulelor sale, viteza curentului abraziv, unghiul pistolului abraziv si distanta sa, metoda de aplicare, fluxul de lucru si alti factori. Utilizatorul poate alege dintr-o mare varietate de substante abrazive, cum ar fi oxidul de aluminiu, materialele abrazive din plastic, carbura de siliciu, nisip de porumb si margele de sticla pentru a obtine rezultate diferite. De exemplu, granulele abrazive lasa un finisaj satin mat, in timp ce margelele de sticla texturizeaza, decalcifiaza, indeparteaza bavurile usoare si blitul turnat sub presiune pentru a crea un finisaj satinat neted si stralucitor.
Firma electrostatica.ro este un adevart expert in domeniul sablarii cu nisip, iar in portofoliul lor de clienti intra si nume importante din industria romaneasca. Acest tip de sablare faciliteaza procesul pentru cei care doresc suprafete netede si corect prelucreate. Electrostatica.ro este leaderul la care doresti sa apelezi!