În perioada preistorică, copacii erau foarte respectați, apreciați și venerați. Strămoșii noștrii au fost plăcuți impresionați de ciclul de creștere al acestora. Mai ales când aceștia înfloresc primăvara, când fac fructe vara și apoi încep să se ofilească toamna. Ei reia constant acest ciclu din an în an. Copacii reprezintă ciclul vieții veșnice, cu toate cele patru etape, naștere, creștere, moarte și renaștere. În toate mitologiile lumii se vorbește despre un copac unic, foarte important, care a ajuns la un statut mitic greu de egalat și anume, copacul vieții. Despre ramurile acestuia se spune că ele sunt în ceruri și rădăcinile se află în lumile subterane.

Copacul este asociat cu lumi cunoscute și necunoscute oamenilor, el reprezintă interconectarea a tot ce există în univers și multivers. Acesta reprezintă conexiunea cu familia și strămoșii. Copacul vieții este strâns legat de conceptul de pom sacru. Copacul vieții este foarte des întâlnit, acesta este considerat un simbol plin de semnificații pentru purtător. Acesta este des întâlnit și în tablouri, în diverse accesorii pentru o locuința dar și în bijuterii. Este des folosit și în bijuterii handmade, acestea sunt foarte atent realizate și dețin multe simboluri potrivite pentru purtător.

Copacul vieții în budism

El se numește arborele Bodhi, și conform tradiției budiste, este pipalul (ficus religiosa). Sub acest copac a stat Buddha când a atins iluminarea Bodhi.

Copacul vieții în mitologia chineză

În mitologie chineză, copacul vieții este defapt o sculptură care descrie un Phoenix și un dragon. Dintre cecle două, dragonul reprezintă deseori nemurirea. Baza ceramic este păzită de o bestie cu coarne și aripi. Frunzele copacului reprezintă oamenii, și în vârful sculpturii este pasărea Phoenix cu monede și soarele.

Copacul vieții în mitologia Nordică

Copacul vieții era denumit Arborele Viking al Vieții. Oamenii nordici din vechime în numeau Arborele Yggdrasil. Era un arbore masiv care a ieșit din Fântâna Urd. Această fântână era un bazin nesfârșit ce deținea înțelepciunea universală și alte forțe cosmice puternice. Rădăcinile și ramurile arborelui au ținut împreună cele nouă lumi ale cosmosului. Întreaga lumea depindea de bunăstarea copacului. Acesta este un simbol important pentru cultura celtică și el reprezintă echilibrul dar și armonia. Oamenii credeau că atunci când lăsau un singur copac în mijloc și își curățau pământurile, el începea să dețină puteri magice.

Toate aceste simboluri sunt înzestrate copacului vieții, el fiind un simbol foarte puternic pentru persoana care îl poartă. Acesta este des întâlnit în bijuteriile handmade, și cum nu aparține unei culturi specifice, el este întâlnit în întreaga lume, de secole. Bijuteriile sub forma copacului vieții pot deține mai multe materiale. Copacul vieții poate ține locul unui pandantiv, el se poate regăși pe un inel, pe un colier sau chiar cercei. Un pandantiv cu copacul vieții, care deține și o piatră semiprețioasa îți poate schimba starea de spirit și nevoia energetică, doar în momentul în care îl vei purta. Copacul vieții este înrădăcinat în spiritualitate și el descrie o eternă a vitalității, a forței și a conexiunii cu viața.