În societatea modernă, suntem inundați zilnic de o multitudine de mesaje publicitare, multe dintre ele vizând promovarea alimentelor. De la reclame TV la campanii digitale și ambalaje atractive, industria alimentară investește sume semnificative pentru a ne capta atenția și a ne influența alegerile alimentare.

Din păcate, o mare parte din publicitatea alimentară promovează produse procesate, bogate în calorii, zahăr, sare și grăsimi nesănătoase, contribuind semnificativ la creșterea obezității, a bolilor cardiovasculare, a diabetului de tip 2 și a altor probleme de sănătate.

Impactul publicității alimentare asupra copiilor:

Copiii sunt ținte extrem de vulnerabile ale campaniilor publicitare alimentare. Ei nu au încă abilitățile cognitive necesare pentru a discerne între publicitate și realitate, fiind ușor atrași de imagini colorate, personaje simpatice și promisiuni de gust delicios.

Expunerea frecventă la reclame de mâncare nesănătoasă poate duce la formarea unor obiceiuri alimentare deficitare încă din copilărie, care se pot menține și în viața adultă, cu consecințe grave asupra sănătății.

Strategiile industriei alimentare:

Pentru a ne influența alegerile alimentare, industria alimentară utilizează o serie de strategii de marketing ingenioase:

 • Imagini atractive: Se folosesc imagini colorate și apetisante care ne trezesc curiozitatea și ne stimulează pofta de mâncare.
 • Personaje simpatice: Se utilizează personaje fictive sau celebrități pentru a populariza produsele alimentare și a le face mai atractive.
 • Promisiuni de gust delicios: Se folosesc descrieri exagerate ale gustului și beneficiilor alimentelor pentru a ne convinge să le cumpărăm.
 • Strategii de ambalare: Se folosesc ambalaje atractive, culori vii și etichete sugestive pentru a face produsele mai atractive pe rafturile magazinelor.
 • Marketing emoțional: Se apelează la emoții precum bucuria, satisfacția sau nostalgia pentru a crea o asociere pozitivă cu produsele alimentare.
 • Plasarea strategică a produselor: Se plasează produsele alimentare nesănătoase la nivelul ochilor sau în zonele cu trafic intens din magazine pentru a le face mai vizibile și mai ușor de achiziționat.

Cum să ne protejăm de impactul negativ al publicității alimentare:

Este important să fim conștienți de strategiile utilizate de industria alimentară și să ne luăm propriile măsuri pentru a ne proteja de impactul negativ al publicității alimentare:

 • Limitați expunerea la publicitatea alimentară: Reduceți timpul petrecut vizionând reclame TV, navigând pe internet sau mergând la cumpărături în supermarketuri.
 • Fiți critici cu mesajele publicitare: Nu luați de bun tot ce vedeți sau auziți în reclamele alimentare. Analizați critic mesajele și identificați strategiile de marketing utilizate.
 • Citiți etichetele alimentare: Acordați atenție informațiilor nutriționale de pe etichetele alimentelor și alegeți produse cu un conținut mai mic de calorii, zahăr, sare și grăsimi nesănătoase.
 • Gătiți acasă: Pregătirea mâncării acasă vă oferă un control mai mare asupra ingredientelor și a modului de preparare a alimentelor.
 • Alegeți alternative sănătoase: Optați pentru gustări sănătoase, cum ar fi fructe, legume, nuci sau iaurt, în locul alimentelor procesate.
 • Discutați cu copiii despre publicitatea alimentară: Educați copiii cu privire la strategiile de marketing utilizate de industria alimentară și ajutați-i să facă alegeri alimentare sănătoase. https://www.b1tv.ro/eveniment/dorian-schwartz-cum-ne-imbolnaveste-publicitatea-alimentara-1446941.html

Publicitatea alimentară are un impact semnificativ asupra alegerilor noastre alimentare și a sănătății noastre. Este important să fim conștienți de strategiile utilizate de industria alimentară și să ne luăm propriile măsuri pentru a ne proteja de impactul negativ al acesteia.

By Minune