cea mai buna turba pentru rasaduri

Atunci cand alegi turba pentru rasaduri, este important sa tii cont de cateva aspecte care vor face ca rezultatele obtinute sa fie cele asteptate. Atunci cand folosesti ingrasaminte pe plantele tale, vei observa ca acestea se dezvolta mai bine si sunt mai sanatoase.

Sfaturi pentru a alege corect turba

 • Tip de turba: Exista doua tipuri principale de turba utilizata pentru rasaduri: turba de turba si turba de cocotier. Turba de turba este obtinuta din material vegetal partial descompus, in timp ce turba de cocotier provine din coaja de nuca de cocos. Ambele tipuri sunt adecvate pentru rasaduri, dar pot avea proprietati si caracteristici diferite. Afla care este cea mai buna turba pentru rasaduri si utilizeaz-o.
 • Drenaj si aerisire: Asigura-te ca turbaria pe care o alegi are un bun sistem de drenaj si asigura o buna aerisire a radacinilor. Este important ca turbaria sa permita scurgerea excesului de apa pentru a evita stagnarea si putrezirea radacinilor.
 • Retentie a umiditatii: Verifica capacitatea turbariei de a retine umiditatea, astfel incat sa poti mentine solul umed pentru rasaduri. Este important sa eviti turbaria care se usuca prea rapid sau care retine excesiv apa, ducand la probleme de dezvoltare a rasadurilor.
 • Sterilitate: Asigura-te ca turbaria pe care o alegi este sterila si nu contine seminte de buruieni sau agenti patogeni care ar putea afecta rasadurile tale. Acest lucru este important pentru a asigura o crestere sanatoasa a rasadurilor.
 • Nutrienti: Turba poate sa nu contina suficienti nutrienti pentru a sustine cresterea rasadurilor. Asigura-te ca vei furniza rasadurilor tale o fertilizare adecvata pentru a compensa acest aspect. Poti folosi ingrasaminte speciale pentru rasaduri pentru a asigura aportul adecvat de nutrienti.
 • Certificari si calitate: Verifica daca turbaria pe care o alegi are certificari de calitate si respecta standardele de mediu. Alegerea unor marci de incredere si citirea recenziilor poate fi utila in identificarea unei turbarii de calitate.

Este recomandat sa citesti si sa urmezi instructiunile producatorului referitoare la utilizarea si intretinerea turbarii pentru rasaduri. Fiecare tip de turba poate avea cerinte specifice si sfaturi de utilizare.

De ce se foloseste turba pentru rasaduri?

Turba este un mediu de creștere popular și eficient utilizat în cultivarea răsadurilor. Iată câteva motive pentru care se folosește turba pentru răsaduri:

 1. Retenție excelentă a umidității: Turba are capacitatea de a reține și de a elibera apă treptat, ceea ce asigură o hidratare constantă și uniformă a răsadurilor. Acest aspect este deosebit de important în faza de germinare și de dezvoltare inițială a răsadurilor, asigurându-le o sursă constantă de apă.
 2. Drenaj bun: Turba are o structură poroasă și granulară, ceea ce permite drenajul adecvat al apei în exces. Acest lucru ajută la evitarea stagnării apei în substrat și previne apariția problemelor cauzate de excesul de umiditate, cum ar fi putrezirea rădăcinilor.
 3. Retenție a substanțelor nutritive: Turba conține substanțe organice care pot menține și elibera treptat substanțele nutritive necesare plantelor în timpul creșterii răsadurilor. Acest aspect ajută la furnizarea unui mediu nutritiv adecvat pentru răsaduri și favorizează dezvoltarea sănătoasă a sistemului radicular.
 4. pH ajustabil: Turba are un pH în general acid, ceea ce o face potrivită pentru o gamă largă de plante. De asemenea, pH-ul turbei poate fi ajustat prin adăugarea de amendamente sau fertilizatori, astfel încât să se potrivească cerințelor specifice ale răsadurilor.
 5. Mediul său steril: Turba este un mediu steril, ceea ce reduce riscul de infestare cu dăunători și boli la răsaduri. Acest aspect este important, deoarece răsadurile sunt mai sensibile în fazele inițiale de creștere și pot fi mai vulnerabile la atacul organismelor dăunătoare.

Utilizarea turbei pentru răsaduri poate fi completată cu alte ingrediente, cum ar fi nisipul, perlita sau fibrele de nucă de cocos, pentru a obține un substrat mai aerat și echilibrat. Alegerea unui substrat adecvat depinde de cerințele specifice. Viziteaza pagina celor de le Qualiplant, pentru ca turba ProfiMix de la firma Greenworld se afla in promotie la un pret special.