Este foarte important sa va asigurati ca aveti grija de cheresteau, mai ales in lunile de iarna. Aerul uscat extrem este adesea urmat de conditii umede care va vor distruge lemnul daca nu il depozitati corespunzator. Urmatoarele sunt cateva sfaturi pentru a va depozita cheresteaua in timpul iernii va vor ajuta sa o mentineti in cea mai buna stare.
Ce se intampla cu cheresteaua iarna?
Cheresteaua tinde sa absoarba si sa elibereze umiditatea, indiferent daca a fost uscata in bine sau nu. Acest lucru poate duce la deformarea si rasucirea lemnului. Daca lemnul pe care il depozitati va fi folosit pentru o lucrare mica, atunci depozitati-l pe rafturi scurte in interior. Sursele mai mari de lemn ar trebui sa fie stivuite pe podea orizontal. Daca le stivuiti, plasati autocolante, care sunt fasii subtiri de lemn, fiecare picior de-a lungul lungimii lor, precum si intre fiecare al patrulea strat.
In ceea ce priveste locul de depozitare a lemnului, un spatiu de garaj neincalzit este adesea o optiune buna. Aceste zone au de obicei podele de beton permeabile la umezeala, asa ca asigurati-va ca lipiti cheresteaua. Daca trebuie sa-l depozitati afara, lipiti-o si acoperiti-o cu o prelata. Asigurati-va ca verificati in mod regulat cheresteaua. Daca nu tineti cont de aceste sfaturi este posibil sa fie foarte greu sa mai folositi aceasta cherestea cand aveti nevoie.
In ceea ce priveste materialele, regula de aur pare sa fie ca ar trebui sa va depozitati materialele acolo unde va avea loc lucrarea finala. Acesta este mai ales cazul lemnului, deoarece lemnul se va extinde si se va retrage in mod natural pe masura ce absoarbe umiditatea, iar continutul de umiditate din aer este foarte dependent de temperatura. Acest lucru poate cauza o serie de probleme atat in constructie, cat si in produsul finit.
Daca constructia incepe cu cheresteaua afectata de umiditate, produsul finit va avea o structura mult mai slaba si poate cauza multiple probleme practice si estetice, inclusiv separarea rosturilor, legarea sertarelor si usilor si craparea panourilor. Se sugereaza ca daca aduceti cherestea din exterior in interior, sa lasati lemnul sa se aclimatizeze saptamani sau chiar luni, pentru a preveni orice deteriorare.
Modul de depozitare a lemnului depinde de tipul de lemn, de starea in care se afla si de locul in care intentionati sa il depozitati. Se pare ca o practica comuna in majoritatea depozitarii lemnului este un proces cunoscut sub numele de autocolante. Lipirea implica luarea benzilor subtiri de lemn si plasarea lor intre cherestea, de obicei la fiecare 12 inci pe lungimea lemnului si intre fiecare al patrulea sau posibil al cincilea strat de lemn stivuit. Acest lucru este sugerat pentru rezervele mari de cherestea si orice cherestea care s-ar fi putut uda. Daca cheresteaua este uda, se recomanda folosirea unui ventilator cu caseta pentru a usca treptat lemnul, se recomanda 30 de minute pe zi. De asemenea, recomandarea este sa apelati la un depozit cherestea pentru a evita problemele.
In plus, verificarea continutului initial de umiditate al lemnului este importanta, daca continutul de umiditate este peste 15%, se recomanda sigilarea ambelor capete ale placii cu ceara pentru a preveni deschiderea fisurilor de-a lungul fibrei lemnului. In cazul lemnului prelucrat, cum ar fi placaj, aceste foi trebuie asezate vertical pe un perete, cu exceptia cazului in care exista o cantitate semnificativ mare, caz in care ar trebui sa fie stivuite plat si la o distanta acceptabila de podea.