Exigenţele agriculturii moderne ţin de productivitate şi eficienţă ridicată. Reducerea costurilor, reducerea timpului de lucru şi siguranţa controlului asupra activităţilor agricole în globalitatea lor sunt factorii esenţiali ai rentabilităţii şi competitivităţii, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern

Tehnologiile de poziţionare, transmiterea fără fir şi prelucrarea informaţiilor au modificat considerabil modalităţile de abordare a exploatării agricole. Agricultorii sunt din ce în ce mai apţi pentru a controla şi ameliora fiecare operaţiune, de la semănat la recoltat, şi au trecut de la gestiunea la hectar, la gestiunea pe metru pătrat.
Informaţiile de pe teren pot fi transferate rapid şi fiabil către instrumentele de gestiune, pentru analiza informaţiilor colectate şi definirea acţiunilor ulterioare. Sistemele GPS constituie o categorie aparte a acestor instrumente.
Sistemele GPS pentru agricultură pot fi împărţite în trei mari categorii:

  • ghidare şi măsurare;
  • autoghidare;
  • urmărirea flotei şi a consumului de carburant.

Sistemul de ghidare este un aparat bazat pe tehnologia de geolocalizare prin satelit (GPS). Pornind de la o linie de reper (dreaptă sau curbă) şi de la definirea lăţimii de lucru a utilajului, sistemul este capabil să genereze linii virtuale care vor fi urmate de către şofer. Sistemele de ghidare aduc un nivel de precizie şi control suplimentar, permiţând cunoaşterea poziţiei utilajului şi menţinerea acestuia pe o traiectorie precisă şi repetabilă, chiar şi în condiţii meteo dificile (noapte, praf, pantă sau soluri heterogene).
Avantajele ghidării agricole prin satelit:
• Economie (carburant, erbicide, pesticide etc.)
• Rapiditatea lucrării
• Calitatea lucrării, oricare ar fi condiţiile de vizibilitate

Autoghidarea permite preluarea controlului vehiculului şi valorizarea la maximum a GPS-ului. Utilizarea sa este indispensabilă atunci când lucrăm cu corecţie Omnistar (precizie 5-10 cm) sau RTK (precizie 2-3 cm).
Urmărirea flotei şi a consumului de carburant. Aceste sisteme permit localizarea în timp real sau conform unui istoric, a maşinilor agricole şi a angajaţilor care le utilizează, de la orice calculator sau telefon conectate la internet. Sunt generate rapoarte privind durata de lucru şi consumul de carburant. Consumul de carburant este urmărit de un captator instalat în rezervorul utilajului; în caz de depăşire a unui prag de consum, un SMS va fi expediat către persoanele prestabilite.
SC Verado SRL comercializează în România echipamente GPS pentru agricultură (ghidare şi măsurare, autoghidare, urmărirea flotei şi a consumului de carburant).
Principala preocupare a societăţii este oferirea soluţiilor care facilitează luarea de decizii în agricultură. Oferim o gamă largă de umidometre, pH-metre, anemometre etc.

Modele de GPS-uri agricole
MagExplorer – solutie completa măsurare suprafeţe agricole. Ecran touchscreen. Preţ: 499 Euro+TVA
GPS Carto– solutie completa măsurare suprafeţe agricole. Ecran touchscreen. Preţ: 499 Euro+TVA
mojoMINI – ghidare şi măsurare suprafeţe agricole. Ecran touchscreen. Preţ: 1049Euro+TVA
Centerline 220 – ghidare. Utilizare simplă, raport calitate preţ imbatabil. Preţ: 899 Euro+TVA
Matrix 570 – ghidare şi măsurare suprafeţe agricole. Înregistrare şi export către calculator. Produs evolutiv (este compatibil cu modulele de autoghidare şi gestiune a tronsoanelor rampei de pulverizat). Ecran touchscreen. Opţional: cameră video. Preţ: 1749Euro+TVA
TrackGuide – ghidare şi măsurare suprafeţe agricole. Înregistrare şi export către calculator. Produs evolutiv (este compatibil cu modulele de autoghidare şi gestiune a tronsoanelor rampei de pulverizat). Preţ: 1799 Euro+TVA

By Minune