Nu-i așa că s-a întâmplat cel puțin o dată să îți surprinzi copilul ținând în mână un telefon imaginar și prefăcându-se că vorbește cu vreun personaj din desene animate sau poate dintr-o poveste pe care i-o citești seară de seară? Sau poate l-ai surprins în timp ce repeta cu voce teatrală replica unui personaj îndrăgit. Poate ai zâmbit la gesturile sau replicile lui sau poate ai fost uimit de libertatea cu care discută la „telefon”. Pentru copil, „fantezia nu este o evadare din realitate. Este un mod de a înțelege.”  afirma Lloyd Alexander.

 

Jocurile de rol în rândul copiilor sunt fundamentale în îmbunătățirea abilităților necesare pentru o dezvoltare sănătoasă. Pe lângă faptul că e distractiv, jocul de rol dezvoltă imaginația, îmbunătățește creativitatea și îi ajută pe copii să dezvolte o abordare mai puternică de rezolvare a problemelor. Acest lucru se datorează faptului că jocul de rol ii permite copilului să devină un personaj care  îndeplinește roluri din viața reală.

Există diferite tipuri de jocuri de rol:

– Jocul de rol ocupațional: medici, polițist, educator sau constructor sunt câteva dintre rolurile care încurajează empatia în rândul copiilor;

– Jocul de rol de tip fantezie: Copiii sunt fascinați de personajele din povești sau din desene animate: unicornii, dinozaurii, prințesele sau chiar Superman.

– Situații de viață reală: Redarea situațiilor din viața reală, cum ar fi campingul sau construcția permite copiilor să învețe despre mediul lor real și acest lucru îi ajută să dezvolte abilități practice, precum și abilități de comunicare.

Jocul de rol este așadar învățare într-un mod deghizat și distractiv.

Iată câteva motive pentru care jocul de rol este atât de important pentru copilul tău:

  1. Încurajează creativitatea și imaginația

Capacitatea copilului de flexibilitate cognitivă și creativitate sunt legate de jocul de rol. Copiii își antrenează creierul folosindu-și imaginația de la o vârstă fragedă. Acest lucru nu este important doar în rezolvarea problemelor, dar mai târziu în viață, imaginația este cea care îl va ajuta pe copil să se bucure de o carte bună, să planifice lucruri plăcute  sau să înțeleagă punctul de vedere al altor persoane asupra diferitelor aspecte ale vieții. Albert Einstein a spus că „Logica te va duce de la A la Z, imaginația te va duce peste tot”.

  1. Îmbogățește abilitățile de comunicare și îmbunătățește limbajul

 

De obicei, copiii prind foarte repede cuvinte noi, asociindu-le  cu un personaj pe care îl iubesc, iar vocabularul lor se îmbogățește. Jocul de rol oferă oportunitatea de a folosi acest vocabular. Utilizând cuvinte noi, copiii capătă încredere în comunicarea lor, învață să transmită un mesaj, alegându-și cuvintele cu atenție. De asemenea, ei învață să asculte. Beneficiile acestor abilități pot fi observate mai târziu, atunci când copiii încep să învețe să citească și să scrie.

 

  1. Dezvoltă abilități sociale și emoționale

 

În timpul jocului de rol, copiii se plasează într-o configurație socială imaginativă în care trebuie să găsească o modalitate de a interacționa cu ceilalți. Copiii vor experimenta rolul unei persoane sau personaje cu care doresc să se asemene, în felul acesta copilul empatizează și este capabil să înțeleagă de ce aceste persoane sau personaje fac ceea ce fac. Copilul învață să își înțeleagă emoțiile, precum și să  își controleze comportamentul.

Jocul de rol îl ajută pe copil să învețe rezolvarea conflictelor.

 

  1. Îmbunătățește dezvoltarea fizică

 

Jocul de rol are beneficii și asupra condiției fizice a copilului. Imaginează-ți câtă energie consumă atunci când e pompier și urcă în fugă scările pentru a stinge un foc sau când e balerina care se antrenează ore în șir pentru marele spectacol de pe scenă.

 

Cum poți încuraja jocul de rol?

  • Găsește un spațiu de joacă sigur pentru copii, indiferent dacă e în interior sau în exterior și amenajează-l cu animale de pluș, costume și recuzită.
  • Încurajează-l pe copil, fiind chiar tu un personaj.
  • Lasă-l pe copil să dea indicații, iar tu fii dispus mereu să urmezi acele indicații.
  • Citește-i cu tonalități diferite și pune apoi întrebări cu final deschis pentru a stimula creativitatea copilului.

Jocul de rol este așadar o modalitate distractivă de a învăța și de a îmbunătăți abilitățile unui copil, îl ajută să înțeleagă mediul înconjurător, iar pentru părinți este o modalitate excelentă de a afla despre orice lupte pe care le poate întâmpina copilul.

By Minune