Achizitionarea unui calculator second hand, desi nu pare asa, este o operatiune complexa. Atunci cand alegeti un computer, intra in joc o serie de variabile care nu sunt intotdeauna la indemana oricui. Calculatoarele sunt alcatuite dintr-un numar de componente, fiecare dintre acestea putand sau nu sa indeplineasca anumite cerinte. De exemplu, o placa grafica ieftina nu va oferi performante adecvate daca computerul este utilizat pentru lucrari grafice profesionale in programe precum Photoshop, Autocad si 3D Studio. In mod similar, un procesor low-end nu va fi potrivit pentru sarcini de calcul extrem de complexe, cum ar fi cele cerute de programele de randare si editare video. De multe ori, utilizatorul cumpara un computer de clasa mica (si ieftin), fiind convins ca a gasit un chilipir si ca si-a rezolvat problema cu o cheltuiala mica. In realitate, iata la ce trebuie sa fiti atenti atunci cand comparati calculatoare second hand.
Hard Disk si memoria RAM
In ceea ce priveste hard disk-ul, sfatul este sa optati pentru un disc solid, cunoscut si sub numele de SSD: chiar daca costa mai mult, de fapt, acest lucru va permite sa aveti o reducere a timpului de pornire a calculatorului, o imbunatatire a performantelor cu 20-25% si, prin urmare, sa aveti timpi de reactie mai buni. In cazul PC-urilor mai vechi, este usor de gasit hard disk-ul clasic, sau HDD, care incepe de la 500 GB pana la 2 TB. Acum, nu mai este recomandabil sa folositi acest tip de hard disk, chiar daca ati putea fi atras de pretul sau scazut.
Autonomie
Daca nu il folositi la serviciu, nu veti avea nicio problema sa il incarcati atunci cand nu il folositi. Pentru profesionisti, insa, este un factor foarte important. Din acest motiv, notebook-urile profesionale ofera o autonomie mai mare a bateriei. In prezent, exista o serie de tehnologii care reduc consumul de energie. Prin urmare, se ofera un echilibru intre autonomie si cerintele de performanta.
Extindere
Pentru multi dintre cumparatori, factorul crucial care ghideaza alegerea produsului, capacitatea de extindere a calculatoarelor second-hand este foarte important de luat in considerare. De fapt, poate prelungi durata de viata a unui produs, fara a va obliga sa schimbati PC-urile dupa cativa ani. Din acest motiv, unele notebook-uri au posibilitatea de a adauga mai mult spatiu la cel deja existent, datorita cardurilor de memorie SSD mici si rapide. In orice caz, actualizarea memoriei RAM sau inlocuirea hard disk-ului nu este prea complicata, trebuie doar sa va bazati pe un profesionist potrivit.
Tastatura
Nu in ultimul rand, este important sa aveti in vedere o tastatura adecvata. Probabil ca am fost intotdeauna obisnuiti cu tastaturile cu taste mari si inalte de la computerele de acum cativa ani. De aceea, nu acordam atentie tipului de tastatura de pe un PC nou. Dar, in realitate, incercarea altor tastaturi diferite poate dezvalui o lume complet noua. Tastatura are spatii libere care, in functie de cat de tare le apasati, contribuie la acuratetea tastaturii, precum si la confortul de utilizare. In unele cazuri, o tastatura cu taste joase poate fi chiar mai confortabila decat una cu taste inalte.