Indiferent daca ai mai fost intr-o relatie sau aceasta este prima ta relatie, iata cateva lucruri care sunt esentiale pentru armonie si echilibru in cuplu.

Comunicare deschisa

Un semn distinctiv al unei relatii sanatoase este capacitatea de a comunica deschis. Partenerii ar trebui sa poata vorbi despre cum se simt si sa empatizeze unul cu celalalt. Daca este dificil sa impartasiti sentimentele adevarate cu cealalta persoana, poate insemna ca trebuie sa se construiasca mai multa incredere. Retinerea sentimentelor ar putea insemna ca nu suntem siguri cum va raspunde cealalta persoana sau ne este frica sa nu fim judecati. Barbatii singuri pot gasi femei singure pe https://anunturimatrimoniale.ro/iasi.

Deseori, mai ales intr-o relatie noua, inseamna ca inca invatam cum sa comunicam eficient unul cu celalalt. Cu toate acestea, comunicarea poate deveni nesanatoasa atunci cand un partener din relatie simte nevoia sa influenteze gandurile sau comportamentul celeilalte persoane. In aceasta situatie, poate fi util sa stabiliti limite. Exprimarea nevoilor si numirea limitelor sunt doar doua exemple de stabilire a limitelor sanatoase, iar o relatie sanatoasa este una in care limitele sunt onorate.

Ascultarea si senzatia de a fi auzit

Este important ca cineva sa ne asculte si sa ne simtim auzit. Intr-o relatie sanatoasa, ambele persoane ar trebui sa se simta relativ confortabili atunci cand au probleme, exprimandu-se si ascultandu-se unul pe celalalt. Desi nu orice conversatie va fi usoara, ambii parteneri ar trebui sa simta ca vor fi auziti.

Cand sentimentele sau nevoile unei persoane sunt ignorate sau nu sunt respectate, relatia poate avea de suferit. Este important ca ambii parteneri sa faca spatiu pentru cealalta persoana. Compromisul si comunicarea continua sunt esentiale in respectarea sentimentelor, nevoilor si valorilor celuilalt. Dar compromisul nu ar trebui sa fie intotdeauna intr-un singur sens.

Daca unui partener il lipseste in mod activ respectul, il ignora sau il injoseste pe celalalt, acest lucru este abuziv. Partenerii care se comporta astfel pot trata, de asemenea, ideile sau sentimentele cuiva cu dispret. Mai multe despre cum sa intalnesti un partener, gasesti pe adevarulonline.ro.

Dezacordurile ar trebui sa fie constructive

Dezacordurile si conflictele sunt normale in orice relatie. Este obisnuit sa avem preferinte, credinte si valori diferite fata de ceilalti. In unele cazuri, conflictul poate fi un semn ca ceva trebuie sa se schimbe in cadrul unei relatii. De multe ori, cuplurile care ignora sau evita conflictele risca sa se confrunte cu tensiuni crescute si nevoi nesatisfacute. Cu toate acestea, modul in care cuplurile raspund la conflict este mai important decat conflictul in sine.

A rezolva un dezacord intr-un mod sanatos, vorbind cu respect si ascultand pentru a se intelege unul pe celalalt, este o componenta importanta a oricarei relatii, fie ca este vorba cu un prieten, un membru al familiei sau o persoana semnificativa. Nu putem presupune ca cineva poate vedea o problema din punctul nostru de vedere.

Daca dezacordurile se transforma de cele mai multe ori in lupte, poate fi timpul sa evaluezi modul in care comunicati unul cu celalalt. Incercati sa utilizati afirmatiile „eu” pentru a inmuia limbajul si pentru a utiliza comunicarea asertiva.