Alegerea ochelarilor sau lentilelor de contact este o decizie individuala. Pe langa preferintele estetice si confortabile, exista si motive medicale pentru alegerile ce urmeaza a fi facute. In general, se recomanda purtarea de dispozitive medicale in cazul ametropiei pentru a le compensa cat mai optim posibil.

Ochelarii au avantajul ca sunt usor de utilizat si au o durata lunga de valabilitate (cu conditia ca acuitatea vizuala sa ramana constanta). In plus, ochelarii sunt folositi pentru a proteja ochii de vant, ploaie sau corpuri straine.

Se folosesc diferite tipuri de  ochelari in functie de tipul de ametropie. Cu miopia, se poate vedea de aproape, dar neclar la distanta, astfel incat ochelarii sunt necesari pentru vederea la distanta. In cazul hipermetropiei, acesta este exact invers: se poate vedea bine in departare, dar apropierea este perceputa ca neclara si vizionarea prelungita este perceputa ca epuizanta. Ochelarii de lectura sunt folositi pentru prezbiopia (presbiopia). In plus, in cazul miopiei si prezbiopiei care exista in acelasi timp, exista optiunea de multifocale in care diferite sectiuni ale ochelarilor au dioptrii diferite.

Lentilele de contact, pe de alta parte, ofera avantajul, in special in timpul activitatilor sportive, si nu se aburesc (de exemplu, in sauna). Datorita pozitiei lor in ochi, lentilele de contact compenseaza ametropia mai precis decat ochelarii.

Este esentiala respectarea cu strictete reglementarilor igienice atunci cand sunt purtate lentile de contact! Lentilele trebuie pastrate intr-un lichid adecvat, schimbate regulat in functie de tipul de lentile si nu purtate prea mult timp. Pentru o potrivire optima, lentilele de contact trebuie ajustate de un specialist sau la o optica medicala Iasi, astfel incat ochii sa nu se usuce. Lentilele de contact sunt adesea slab tolerate, mai ales cu ochii uscati si pot provoca senzatii de corp strain.

Atunci cand se aleg lentilele de contact ca dispozitive medicale, se poate alege intre lentile moi si dure. Lentilele de contact moi nu au o forma stabila, se adapteaza la forma ochiului. Drept urmare, ele stau mai bine decat lentilele de contact dure. Prin urmare, lentilele moi sunt mai potrivite pentru persoanele sportive. Deoarece lentilele adera mai puternic la ochi decat lentilele de contact dure, este important a nu se purta lentilele prea mult timp pentru a evita un aport insuficient de oxigen catre cornee.

Lentilele de contact dure, pe de alta parte, au o forma stabila si, prin urmare, sunt mai potrivite decat lentilele de contact moi pentru anumite boli. Lentilele dure plutesc mai mult pe ochi si nu adera la fel de puternic. Drept urmare, acestea se pierd mai usor in timpul activitatilor sportive.

Dispozitivele medicale precum ochelarii si lentilele de contact sunt ajutoare esentiale pentru a compensa ametropia . Ambele optiuni ofera avantaje diferite. Prin urmare, decizia finala in alegerea ochelarilor sau lentilelor de contact trebuie cantarita si decisa individual. Pentru alte intrebari, cei de la optica medicala iasi vor fi incantati in a acorda un sfat intr-o intalnire personala, printr-o programare telefonica sau direct de pe site-ul acestora.

By Minune