Sfoara iuta – caracteristici si utilitati

Iuta reprezinta o fibra vegetala lunga, stralucitoare si moale, utilizata pentru a realiza sfoara, franghii, pungi sau covoare. Sfoara iuta prezinta o rezistenta sporita la tractiune si asigura o mai buna permeabilitate la aer a tesaturilor. Iuta este astfel ideala pentru ambalarea si adunarea de bunuri agricole.

Trebuie sa stii ca vei gasi sfoara iuta si pe depo materiale constructii. Este un material durabil si biodegradabil, din materie prima vegetala. Este un material usor, durabil si rezistent la abraziune, la desirare si la intemperii. Placut la atingere, nu irita pielea, nu se încâlceste. Sfoara de iuta este total ecologica atât în ceea ce priveste productia cât si utilizarea, astfel încât poate fi si reciclata.

Sfoara de iuta are tendinta sa absoarba apa si umiditatea. Nu este recomandata pentru fixarea încarcaturilor grele. Este perfecta pentru agricultura si poate fi folosita si ca sfoara decorativa în gradina sau în casa. Are un parfum specific (datorat impregnarii) care se diminueaza odata cu trecerea timpului. Poate fi colorata cu usurinta.

Sfoara de iuta poate fi folosita la scara larga. Este folosita în constructii, în agricultura, transport sau în domeniul decoratiunilor. Datorita aspectului sau, sfoara de iuta este adesea utilizata ca element de decoratiune în case si în gradina. Secretul popularitatii sfoarei de iuta consta în proprietatile oferite de aceasta. Se distinge nu doar prin culoarea sa vie dar si prin materialul solid si materialul placut la atingere, de origine vegetala. Iuta este durabila, rezistenta la putrezire si respectuoasa cu mediul înconjurator.

Sfoara de iuta este un material deosebit de rezistent la întindere sau la actiunea apei sarate, este rezistenta la mucegai si vine cu proporietati antialergice. Ambalarea sa este sub forma de ghem.

Sfoara de iuta vine cu numeroase utilitati de uz casnic, este folosita cu succes în domeniul agriculturii, la sere si în industria pentru ambalare. Actualmente, aceste snururi sunt folosite extrem de des si pentru mânere la pungile de hârtie. Datorita aspectului lor, aceste franghii sunt folosite pentru decoratiunile interioare pentru obtinerea unui ambient rustic si mai pot fi folosite pentru delimitarea spatiilor.

Care sunt proprietatile unei sfori de iuta?

  • Este rezistenta la substante organice si alcaline;
  • Nu sunt rezistente la acizi;

Snururile de iuta se gasesc pe piata ambalate în ghemuri de diferite sortimente, în functie de diametru, de 100g, de 200g, 500g sau 1000. Sfoara groasa de iuta mai este numita si franghie sau funie si se gaseste disponibila în  role de 25, 50 sau 100 de metri. Culoarea unei sfori de iuta este natur.