Fiecare varsta a copilului presupune anumite activitati ce vor fi potrivite pentru dezvoltarea lui, educatie, dar si pentru distractie. La varstele foarte mici, pana la 18 luni, activitatile nu sunt foarte numeroase, desi de o importanta vitala, Insa, dupa aceasta varsta, acest lucru se schimba. Sa vedem:

Activitati pentru copii de la 18 luni la 2 ani

La aceasta varsta trebuie aplicate sfaturile referitoare la siguranta casei si a mediilor in care se afla copiii. Micutii sunt destul de activi, alearga si este corect sa fie liberi sa experimenteze, fara pericol. Mingile contribuie la dezvoltarea fizico-motorie, fiind facute ca micutii sa le loveasca, sa le traga sau sa le impinga la sol. Cartile servesc pentru a incuraja vorbirea: cititorul ar trebui sa articuleze bine cuvintele, chiar daca sunt reprezentate intelesurile in fotografii sau desene.

Intrebarile puse copiilor despre ceea ce vad ii ajuta la intarirea increderii in sine. Avand in vedere acest lucru, este mai bine sa nu corectati direct, ci sa repetati cuvintele pe masura ce copilul le pronunta si apoi sa le spuneti in mod corect, fara judecata.

Jocurile utile pentru dezvoltarea cognitiva a copiilor intre 18 si 24 de luni includ puzzle si cuburi, toate fiind facute pentru a-i ajuta. Puteti merge cu copiii in spatii de joaca special amenajate pentru aceasta varsta insa nu fara a fi supravegheati de parinti.

Activitati pentru copii cu varsta intre 2 si 3 ani

In aceasta etapa, copiii pot fi implicati activ in obiceiurile familiale. Sa vedem cateva sfaturi pentru cresterea lor sanatoasa!

Dupa ce au invatat sa mearga bine si sa se simta in siguranta, copiii pot face mici favoruri parintilor si fratilor mai mari. De exemplu, transportarea obiectelor dintr-o camera in alta este o activitate utila.

Activitatile recomandate in spatiile de joaca includ jocul cu mingea, jocul la tobogane si leagane, dansul in ritmul cantecelor sau alte activitati simple, dar eficiente pentru dezvoltarea lor. Parintii isi pot lasa copiii sa deschida usile sau sertarele si sa intoarca paginile cartilor. Supravegherea adultilor trebuie sa continue!

In conversatii, sporiti participarea ambelor parti, cu un schimb de opinii intre parinti si copii cu privire la ceea ce fac sau privesc impreuna. Daca pronunta unele cuvinte inexact, ar trebui intotdeauna incurajati.

Daca au un acces de furie, este bine sa pastrati calmul si sa incercati sa ii consolati pe copii, pastrand ideea cu privire la ceea ce pot si nu pot face.

Sfaturile de a vorbi despre emotii, sarutari si imbratisari, recompenseaza comportamentele bune. Puteti organiza intalniri cu colegii pentru a incuraja socializarea, oferindu-le jocuri specifice varstei. Papusile, telefoanele de jucarie si animalele de plus sustin interpretarea rolurilor. Dupa pasteluri, aspectul creativ al activitatilor poate include materiale precum: plastilina, tempera, puzzle-uri simple, forme

Activitati pentru copii cu varsta cuprinsa intre 3 si 4 ani

Sa vedem cum sa sustinem dezvoltarea copiilor cu varste cuprinse intre 3 si 5 patru ani cu jocuri si activitati!

Locurile de joaca in aer liber sau in interior sunt perfecte pentru ei. De asemenea, la aceasta varsta pot fi introduse tricicluri, cu sau fara pedale. Este vasrta cand multi copii nu vor mai avea nevoie de ajutor sa se dea in leagan pentru ca o pot face si singuri.

Vocabularul si abilitatea sintactica cresc mult in aceasta faza de crestere: este foarte bine sa recompensam propozitiile lungi si sa folosim multe cuvinte diferite. Lectura ar trebui sa fie o activitate zilnica!

Lucrul la reguli si ajutorul pentru treburi continua, cu mici recompense atunci cand acestea sunt efectuate. Exprimarea adecvata a sentimentelor este sustinuta de dialog, folosind personajele povestilor citite in carti ca o comparatie.

Creativitatea este incurajata prin folosirea hartiei, pastelurilor, bandei adezive, markeri, lipici, carti de colorat etc.

Activitati pentru copii cu varsta cuprinsa intre 5 – 7 ani

Iata-ne cu sfaturile pentru activitati si jocuri utile pentru cresterea copiilor intre 5 si 7 ani. Veti observa ca exista o atentie mai mare la preferintele celor mici, a caror exprimare trebuie intotdeauna incurajata.

Orice ocazie este buna pentru activitatea fizica in aceasta grupa de varsta. Deja copiii pot participa la multe activitati sportive. Locurile de joaca, parcurile, spatiile deschise, bicicletele sau tricicletele sunt idei grozave, la fel ca dansul liber, in ritmul melodiilor preferate ale copiilor.

Acordarea atentiei la ceea ce spun copiii este foarte importanta, la fel ca si invatarea cu ajutorul cuvintelor. Cititul zilnic ramane activitate principala. Puteti incepe sa utilizati culorile, formele si functiile obiectelor pentru a le pune in ordine.

Sunt recomandate jocurile de rol, mai ales atunci cand cei mici aleg personal pe cine sau ce vor sa joace. Ar trebui incurajate ocaziile de socializare cu alti copii, de impartasire de jucarii si de alternare in alegerea activitatilor care urmeaza sa fie desfasurate.

Parintii trebuie sa aiba rabdare si sa incerce intotdeauna sa raspunda curiozitatilor copiilor lor in aceasta etapa. Daca nu cunoasteti un raspuns la intrebari, optiunile sunt diferite: cautati-l impreuna sau recunoasteti ca nu stiti.

Activitati pentru copii cu varsta cuprinsa intre 7-11 ani

De la aceasta varsta copiii sunt mult mai independenti. Deja activitatile sunt mult mai complexe si avem curajul sa ii lasam sa se desfasoare in voie, fara o supraveghere atat de temeinica, mai ales cand se afla in medii sigure precum spatii de joaca copii. De exemplu, acum putem merge cu cei mici la sali de jocuri sau la sali de Realitate Virtuala. Aceasta activitate este ideala pentru dezvoltarea motorie, tinand cont ca aceste experiente implica intreg corpul. De asemenea, gandirea critica este folosita cu succes, daca tinem cont ca la unele experiente VR copiii trebuie sa gandeasca repede la urmatoare miscare pe care o vor face. Frenzy VR este un loc perfect pentru asta!

Activitatea ce implica cititul este in continuare recomandata, doar ca acum copiii pot citi singuri carti din ce in ce mai complexe. Nu trebuie neglijata nici miscarea in aer liber si alte actvitati, de data aceasta, alese cu consimtamantul celui mic.

By bl291g