Când vine vorba de a ajuta părinții în vârstă, există o serie de probleme cu care vă puteți confrunta. Unele dintre acestea sunt mai probabile decât altele, iar unele pot fi abordate mai ușor decât altele. Iată câteva dintre cele mai frecvente probleme cu care vă puteți confrunta atunci când vă ajutați părinții:
-Incapacitatea de a lua decizii
-Lipsa de energie și de rezistență
-Pierdere de memorie sau confuzie cu privire la nume și date
-Lipsa de interes pentru interacțiunile sociale.
-Dificultăți în îndeplinirea sarcinilor zilnice, cum ar fi gătitul, curățenia, cumpărăturile și condusul auto.
Atunci când vă ajutați părinții, este important să vă amintiți că nevoile lor sunt unice. Este ușor să te lași prins în generalitățile de „îmbătrânire” și „părinți”, dar trebuie să ții cont întotdeauna de faptul că particularitățile situației lor sunt unice.
Probleme financiare
Dacă părintele dvs. are nevoie de ajutor cu gestionarea banilor, este posibil să îl puteți ajuta în acest sens prin stabilirea unui buget și prin furnizarea de actualizări financiare regulate cu privire la destinația banilor. De asemenea, îi puteți ajuta să găsească modalități de a reduce costurile sau de a economisi mai mulți bani.
S-ar putea să fie reticenți în a accepta ajutor din partea altora pentru că nu vor ca oamenii să știe că se luptă cu ceva atât de elementar precum a avea grijă de ei înșiși sau a plăti facturile la timp. Acest tip de stigmat social este comun în rândul adulților în vârstă care au fost întotdeauna persoane autosuficiente și independente.
Probleme de sănătate
Dacă părintele dvs. are probleme de sănătate, este important să știți care sunt acestea, astfel încât să îi puteți oferi asistență atunci când este necesar. De exemplu, dacă are probleme în a se deplasa singur, ar putea fi momentul să se mute într-un cămin de bătrâni cum ar fi Aboscare București, unde va avea acces la asistenți de îngrijire personală. Dacă nu mai conduc pentru că și-au pierdut permisul de conducere din cauza prea multor încălcări ale regulilor de circulație sau accidente, s-ar putea să fie nevoie să preluați rolul de șofer principal sau să găsiți pe altcineva care să îi poată conduce în locul lor (cum ar fi un alt membru al familiei).
În cele din urmă, ar trebui să vă gândiți cât timp și energie puteți oferi în mod regulat. Acest lucru depinde de propriul program și de responsabilitățile dumneavoastră, precum și de relația cu părintele dumneavoastră.
Cum să faci o persoană în vârstă să accepte ajutor
Mulți membri vârstnici ai familiei se împotrivesc să accepte ajutorul celor dragi. Acest lucru se poate datora unui număr de motive, printre care:
- Teama de a fi o povară pentru ceilalți
- Dorința de a fi independenți și autosuficienți
- convingere că alții nu vor face lucrurile „cum trebuie” sau „cum trebuie”
- lipsă de dorință de a recunoaște slăbiciunea sau vulnerabilitatea.
Atunci când încercați să îl convingeți pe membrul vârstnic al familiei dvs. să accepte asistență, este important să rămâneți calm și să nu îl judecați. De asemenea, ar trebui să evitați să folosiți sentimentul de vinovăție ca modalitate de a-i convinge că au nevoie de ajutor; de fapt, acest lucru va avea probabil efectul opus. În schimb, concentrați-vă asupra beneficiilor pe care le aduce un ajutor în casă: mai puțin stres pentru dumneavoastră și pentru membrul familiei dumneavoastră, mai puține certuri despre cine se va ocupa de ce sarcini, mai mult timp împreună ca unitate familială, deoarece există o altă persoană disponibilă care vă poate ajuta la treburi precum spălatul rufelor și pregătirea cinei.
Iată câteva sfaturi pentru a-l face pe membrul vârstnic al familiei dvs. să accepte ajutor:
- Aveți răbdare: Va dura ceva timp până când se va încălzi la ideea de a accepta ajutor din partea altora. Asigurați-vă că nu insistați prea mult și că nu așteptați rezultate prea repede!
- Fiți încurajator: Spuneți-le cât de mult țineți la ei și de ce este important să lase pe altcineva să îi ajute cu sarcinile zilnice.
- Stabiliți așteptări rezonabile: Dacă există anumite lucruri pe care ați dori ca ei să încerce să le facă singuri mai întâi înainte de a permite accesul altcuiva în casă, anunțați-i de la început acest lucru, astfel încât să nu se simtă copleșiți de faptul că vor încerca totul deodată!