Cum funcționează recuperarea neurologică?

Recuperarea neurologică își propune să restabilească sănătatea pacienţilor după apariția tulburărilor neurologice (precum scleroza multiplă, boala Parkinson) sau după un accident vascular cerebral. Alegând recuperare neurologică, obiectivul principal este de a restabili independența pacientului. O echipă de recuperare medicală creează un plan individual de tratament pentru fiecare pacient în parte. După o examinare inițială, obiectivele personale sunt definite.

Ce afecțiuni pot beneficia de recuperare neurologică?

Leziunile, infecțiile, bolile degenerative, defectele structurale, tumorile și tulburările sistemului circulator pot afecta sistemul nervos. Unele dintre afecțiunile care pot beneficia de recuperare neurologică pot include:

  • Tulburări vasculare, cum ar fi accidente vasculare cerebrale ischemice (cauzate de cheaguri de sânge), accidente vasculare hemoragice (cauzate de sângerare în creier), hematom subdural și atacuri ischemice tranzitorii
  • Infecții, cum ar fi meningita, encefalita, poliomielita și abcese cerebrale
  • Traumatisme, cum ar fi leziuni ale creierului și măduvei spinării
  • Tulburări structurale sau neuromusculare, cum ar fi paralizia, spondiloza cervicală, sindromul tunelului carpian, tumorile cerebrale sau ale măduvei spinării, neuropatie periferică, distrofie musculară
  • Tulburări funcționale, cum ar fi dureri de cap, amețeli și nevralgii
  • Tulburări degenerative, precum boala Parkinson, scleroza multiplă, boala Alzheimer

Programul de recuperare neurologică

Un program de recuperare neurologică este conceput pentru a răspunde nevoilor dvs. individuale, în funcție de problema sau boala specifică pe care o aveți . Implicarea activă a dvs. și a familiei dvs. este vitală pentru succesul programului. Scopul recuperării neurologice este de a vă ajuta să reveniți la cel mai înalt nivel de funcții și independență posibil, îmbunătățind în același timp calitatea generală a vieții – fizic, emoțional și social.

Tratamentul de recuperare neurologică

Echipa de recuperare neurologică este formată din profesionişti calificaţi şi poate include neurologi, ortopezi, psihiatri, specialişti în recuperare neurologică, dieteticieni, fizioterapeuţi, kinetoterapeuţi, logopezi şi alți medici de specialitate.

În timp ce un pacient va avea în continuare o echipă medicală de îngrijire primară, echipa de recuperare neurologică oferă tratamente și terapii suplimentare. Echipa de recuperare este formată din profesioniști calificaţi, dedicați nevoilor fiecărui pacient. Cel mai potrivit plan de tratament pentru fiecare pacient este elaborat după o evaluare. Recuperarea neurologică poate include unii dintre următorii membri ai echipei:

Fizioterapeutii – sunt medici specializați în medicină fizică și recuperare medicală

Neurologii – consultă pacienții pentru probleme cognitive și/sau comportamentale legate de leziuni cerebrale, accidente vasculare cerebrale sau alte boli. Aceștia pot recomanda terapie cognitivă, tehnici de reducere a stresului sau alte tratamente.

Kinetoterapeuții – ajută și tratează pacienții cu boli sau leziuni care provoacă durere sau pierderea forței, a gamei de mișcare, a echilibrului sau a coordonării. Scopul lor este de a restabili și menține capacitatea unei persoane de a se deplasa și de a face sarcini fizice.

Terapeuții ocupaționali – ajută pacienţii în sarcinile zilnice, cum ar fi mâncatul, îmbrăcarea, toaletarea. Scopul lor este de a ajuta pacienții să facă cât mai multe pe cont propriu.

Logopezii – ajută pacienții care au probleme cu abilitățile de vorbire și gândire. Aceste probleme sunt frecvente în rândul celor care au suferit un accident vascular cerebral, leziuni cerebrale sau alte modificări ale sistemului nervos.

Specialiștii în recreere terapeutică –  ajută pacienții să urmărească interesele de petrecere a timpului liber sau să dezvolte altele noi.

By Minune