Crescatorii de animale din tata in fiu au un suflet foarte bun si sunt legati de cele care prin ceea ce au produs le-au asigurat existenta.

Stiu asta de la parintii celei mai bune prietene si de la bunicii si parintii mei. Cand vindeau o vaca, fiindca aveau prea multe si nu puteau sa le tina pe toate sau deoarece nu mai puteau sa tina vaca, nu o dadeau primului venit, ci studiau cu atentie daca doritorul a mai avut animale in batatura, daca s-a purtat frumos cu ele, daca le-a hranit corespunzator.

-Animalul te blesteama, daca il dai pe maini rele, fiindca este lipsit de aparare si te-ai servit de el atatia ani!

Nu pot uita lacrimile din ochii mamei, cand o vaca ne-a paralizat in curte fiindca fusese lovita puternic pe spinare cu un par cand se afla la pasune de cel care trebuia sa o pazeasca, iar acum nu avea altceva de facut sa o dea la abator. Cand au urcat-o in masina, vaca a intors capul si s-a uitat cu infinita tristete spre casa noastra…

Poate ca si tu ai decis sa iti vinzi turma de oi sau sa o trimiti in statele arabe, fiindca acolo carnea de oaie este la mare cautare. Nu poti sa te sustragi si sa tii in viata animalele la nesfarsit, fiindca mai tarziu imbatranesc si carnea lor nu va mai fi cautata.

Uneori suntem obligati sa facem lucruri sau sa acceptam situatii. Asa se intampla si in cazul gainilor. Ne atasam de un cocos cu penaj frumos pentru cantecul sau sau pentru firea lui blanda, dar nu-l putem lasa sa moara de batranete.

Asigura-le animalelor tale un  transport animale decent, sa ai sufletul impacat si sa fii sigur ca „nu te blesteama”.

Nu le lasa sa se duca pe jos pana in port, insotite de ciobani, in timp ce tu te duci cu masina la intalnire cu ei, sa le predai celor care le cumpara!

Exista transportatori romani care efectueaza transporturi decente animale vii in tara si in afara ei. Masinile lor sunt autorizate pentru un astfel de transport si au 10 ani de experienta in domeniu.

Apeleaza cu incredere la ei, fiindca:

-iubesc animalele.

-stiu sa se poarte frumos cu ele si sa evite traumele acestora.

-au medici care sa le consulte inainte de urcarea in camioane. Este litera de lege ca exemplarele care nu rezista la un drum asa de lung sa nu fie acceptate in mijlocul de transport in comun, evitandu-se in acest fel decesul acestora pe drum! Imaginati-va cat de neplacut ar fi pentru celelalte animale pe timpul verii sa moara 2-3 oi in masina si sa intre in putrefactie rapid din cauza caniculei!

In plus, eliberarea certificatului de sanatate pentru intreg lotul ii este de folos celui care doreste sa vanda marfa pe un pret bun.

-nu se pleaca la drum, fara ca animalele sa fie adapate si hranite bine, astfel incat sa le ajunga pe timpul calatoriei.

-urcarea in masini se face cu personal calificat, cat mai natural cu putinta ca animalele sa nu se sperie.

-masinile sunt ultrasecurizate, astfel ca animalele nu se afla in pericolul sa cada sau sa se striveasca reciproc sau sa moara sufocate.

In cei 10 ani de activitate, masinile speciale au fost perfectionate continuu sa poata oferi animalelor vii confortul de care au nevoie ca sa suporte o calatorie asa de lunga si atipica pentru ele.

-masinile sunt igienizate dupa fiecare transport in parte, animalele fiind transportate in conditii igienice.

-soferii au fost instruiti corespunzator si conduc excelent ca masina sa nu intre in balans, iar animalele sa se sperie.

Nu este deloc usor sa transporti animale vii dintr-un loc in altul, dar daca rezisti un deceniu inseamna ca meriti increderea clientilor si ca faci totul la superlativ.

Asa ar trebui sa va ganditi, cand trebuie sa va duceti oile, porcii sau vacile pe distante mari si sa alegeti ceea ce este mai bine pentru ele.

Animalele nu au gura sa spuna ce le doare, dar cand te privesc acuzator in ochi, regreti profund ca nu te-ai gandit cum se cuvine la confortul lor. Si ele au suflet si se ataseaza de stapanul lor si de persoanele care le acorda putina atentie.

Se spune ca inca de la Facerea lumii, animalele au fost date in grija si protectia omului, tocmai de aceea ma intristeaza profund sa vad un cal care se pravaleste sub povara si este biciuit acolo jos de stapanul neindurator, pana ce este gata sa isi dea sufletul.

Transportatorii de animale vii fac parte din categoria oamenilor care le trateaza cu multa empatie si fac totul sa le asigure confortul.

Grija ca ele sa ajunga vii, fara sa fie epuizate de atata mers pe jos este mai mare decat gandul la afacere, tocmai de aceea este adus si medicul veterinar, care sa le consulte inainte de plecarea in cursa si animalele sunt hranite si adapate.

Ma intorc la lectia pe care mi-au dat-o bunicii si parintii mei. Intotdeauna isi cunoasteau animalele atat de bine, incat stiau cand sunt pe cale de a se imbolnavi, cand le este sete sau cand le este foame si actionau ca atare.

Pentru mine totul mi se parea in regula cu vaca noastra, dar mama spunea:

-Imi cunosc perfect animalul din curte. Este bolnava si daca nu chem medicul acum, starea ei se va agrava!

Peste 5 minute, realizam si eu ca animalul este bolnav si ca mama a avut dreptate.

By bl291g