Romania se numara printre putinele tari din lume care beneficiaza de conditii atat de favorabile pentru viticultura si vinificatie, iar vinurile romanesti au obtinut, fara indoiala, rezultate internationale importante in ultimii ani. De la divinele vinuri albe din Jidvei si Vrancea pana la vinurile rosii din Segarcea, Romania a oferit intotdeauna unele dintre cele mai interesante si interesante vinuri din lume.

Romania este o tara importanta a vinului european, cu traditii istorice si culturale bogate, multe dintre ele direct legate de aceasta bautura minunata, considerata pe buna dreptate lichior divin. Astazi tara isi construieste propriul viitor in consonanta cu cel al Uniunii Europene si in acest sens sufera schimbari profunde, aspirand in acelasi timp sa devina un membru valoros al comunitatii vinicole mondiale ca producator de vinuri de calitate foarte apreciata.

Girboiu este crama ce ofera o gama de vinuri vasta cu nume deja celebree precum: Bacanta, Cuartz, Epicentrum, Livia, Tectonic, Varancha. O sticla de Feteasca Neagra de la Girboiu, precum Rezerva Familiei Feteasca Neagra 2009, este initiatorul celor mai interesante conversatii atunci cand avem prietenii invitati la cina.

In Romania se cultiva doua categorii de struguri: soiurile internationale, importate dupa perioada filoxerica, si soiurile vechi traditionale romanesti.

Cele mai cunoscute si traditionale soiuri autohtone romanesti sunt Feteasca Neagra, Feteasca Alba si Feteasca Regala.

Cele trei Fecioare: Feteasca Neagra

Regiuni: Moldova, Muntenia, Oltenia, Banat, Dobrogea.

Caracteristici: Feteasca Neagra, sau Fecioara Neagra, este intr-un soi autohton vechi, cultivat in mai multe zone ale Romaniei. Acesti struguri produc vinuri seci, demiseci sau dulci, cu un continut de alcool de 12-14%, o culoare rosu intens cu nuante rubinie, si o aroma de coacaze negre, mai bogata si mai fina odata cu maturarea. Acest soi produce vinuri de ultima generatie, perfecte pentru invechire.

Cele trei Fecioare: Feteasca Alba

Regiuni: Banat, Transilvania, Moldova.

Caracteristici: Feteasca Alba, sau White Maiden, in engleza, este un soi vechi romanesc, cultivat in special in Banat, Moldova si Transilvania. Vinurile sunt fie seci, fie demiseci, cu un continut echilibrat de alcool (11,5-12%), aciditate si zahar si prezinta o finete catifelata, naturala. Este cel mai popular soi de struguri romanesti, cu acesta fiind cultivate peste 23.000 de hectare de teren.

Cele trei Fecioare: Feteasca Regala

Regiuni: Banat, Transilvania, Moldova.

Caracteristici: Vinurile sunt uscate, proaspete, au o aciditate ridicata si o aroma deosebita. Acest soi este relativ nou si a fost creat in judetul Mures inainte de al Doilea Razboi Mondial. Este o combinatie intre Feteasca Alba si Grasa. Desigur, pe suprafete mari sunt cultivate soiuri internationale precum Cabernet Sauvignon, Pinot Noir sau Sauvignon Blanc.

De fapt, Romania a obtinut recent rezultate internationale importante datorita tocmai acestor soiuri de struguri binecunoscute. Vinul rosu are numeroase proprietati date de continutul bogat de vitamine, antioxidanti si minerale. Bogat in resveratrol, polifenoli, care inhiba actiunea radicalilor liberi asupra organismului, si flavonoide, care scad nivelul colesterolului, vinul rosu mai contine si vitamine din complexul B (B1, B2, B5, B6), vitamina C si minerale precum calciu, fier, potasiu si magneziu.

Cele mai bune soiuri de Feteasca Neagra cresc pe dealurile Girboiu pentru a realiza un vin bun de poveste!

By bl291g