Este cumplit sa ai un parinte, un bunic sau un sot bolnav de Alzheimer!  Un astfel de batran trebuie tinut sub cheie, fiindca in momentul in care gaseste usa sau poarta deschisa, pleaca de acasa si uita sa mai vina. Din pacate, el nu poate fi ajutat, fiindca se furiseaza si nu isi ia niciodata actele la el. Poate merge pe linia de tramvai, pe linia de cale ferata, nu aude si nu vede, putand fi ucis  in orice clipa.

Cu toate ca apartinatorii li explica pe tonul potrivit sa nu distruga obiecte din casa, el se comporta asemenea unui om caruia cineva i se adreseaza in alta limba.

Au fost apartinatori care s-au imbolnavit de nervi din cauza bolnavilor de Alzheimer din familie, fiindca acestia devenisera si extrem de violenti si un real pericol pentru copii. Mi-a povestit o doamna ca nu mai poate dormi, desi au trecut 3 ani de la moartea soacrei ei care suferea de Alzheimer, fiindca:

-la miezul noptii spargea usile sau ferestrele sa plece de acasa

-incepea sa tipe din senin, deranjandu-i pe toti din casa

-uita sa se spele si nu accepta sa fie ajutata

-isi lua hainele pe dos si se incalta invers

-uita unde este toaleta si urina pe covor sau in pat

-repeta la nesfarsit anumite intrebari sau cuvinte

-uita unde isi punea banii, ochelarii sau cheile si ii acuza pe toti din casa de furt

-vedea anumite lucruri sau persone, fenomene supranaturale despre care vorbea cu cei din jur

-uneori se dezbraca in public si in calitate de apartinator ii era rusine de comportamentul bolnavului.

-familia a inceput sa fie marginalizata din cauza bolnavului respectiv. Satenii nu au mai venit in vizita, invitatiile la petreceri au incetat, copiii jigniti, fara motive. Li se spunea ca si ei vor deveni bolnavi de Alzheimer la batranete.

Bolile si accidentele pot fi prevenite, nu controlate, dupa ce s-au produs, de aceea toti cei care aveti un astfel de bolnav in familie, nu trebuie sa va ingrijorati, gandindu-va ca nu veti face fata provocarilor.

Din moment ce exista camine batrani Bucuresti care primesc astfel de bolnavi, nu trebuie sa ii mai tinem acasa, fiindca acolo beneficiaza de:

-ingrijire de calitate premium oferita de cei mai buni specialisti ai momentului din tara. Sunt oameni care au mai lucrat atat cu bolnavi de Alzheimer, cat si cu batrani imobilizati si stiu sa actioneze in orice situatie limita. Neintelegand consecintele grave ale bolii este nefiresc sa ne suparam pe bolnavi.

Adusi in faza incipienta aici, este posibil sa fie tinuta cat mai mult pe loc evolutia bolii

-supraveghere permanenta ca nimic rau sa nu li se intample. Prin camerele de supraveghere, prin personalul atent, fiecare bolnav este monitorizat tot timpul. In plus, el nu poate iesi pe poarta caminului si nici nu poate sa ii puna in pericol pe ceilalti, fiindca nu are la indemana niciun obiect cu care ar putea sa sparga geamuri sau sa atace.

-personalul medical are grija ca toti batranii din camin sa isi ia medicamentele la timp.

La scutirea de stres si de raspundere a familiei se adauga conditiile de lux in care traiesc toti bunicii care sunt adusi la azil.

Cazarea este de exceptie, fiindca:

-fiecare batran primeste o saltea noua, cand este adus aici, o saltea de cea mai buna calitate, lenjeria si perna fiind la fel.

-camerele sunt spatioase, luminoase si curate.

-baile au mereu apa calda si apa rece, grupurile sanitare stralucesc de curatenie

-mancarea este delicioasa, portiile suficiente, ingredientele sanatoase. In completarea meselor principale ale zilei vin gustarile.

-servirea meselor la ore fixe reprezinta o masura ce vine in sprijinul sanatatii batranilor care isi petrec viata aici. Oamenii s-au ales cu afectiuni grave ale stomacului din cauza faptului ca mananca nesanatos si la ore nepotrivite.

-caminele Senior-center au in componenta lor locuri in care se poate practica sportul. Acestea sunt: sala de sport, cu aparate de ultima generatie, piscina si curtea.

Am vizitat caminele acestea de batrani si am vazut oameni in varsta, dar cu zambetul pe buze, alergand prin curtea caminului.

Aici bunicii nostri sunt liberi sa socializeze, sa citeasca, sa se uite la televizor, sa utilizeze toate salile si aparatele din dotarea caminului, cu conditia sa fie fericiti.

Nu-i asa ca este minunat pentru un om pe care il uitau toti, sa i se organizeze ziua de nastere in sala de mese, sa primeasca in dar un tort pe care sa il imparta cu ceilalti si sa sufle in lumanari?

Este cumplit sa nu te sune nimeni de ziua ta si sa nu ai cu cine inchina un paharel!

Aici, oamenii se simt liberi, fericiti, respectati si ingrijiti.

Sunt norocosi cei sanatosi si grozav de norocosi cei bolnavi si familiile lor! Un bolnav de Alzheimer nu va fi niciodata contrazis sau corectat de personalul de aici, care stie cum sa gestioneze corect fiecare caz in parte. Aducerea bolnavului la caminul de batrani restabileste in mod garantat linistea din familie.

Ducerea batranilor la caminele speciale, unde primesc cea mai buna ingrijire nu este deloc o tragedie, ci este un act de dreptate. Nu avem dreptul sa condamnam un batran in suferinta la singuratate si nici sa ii oferim ingrijiri improvizate acasa.

Marea greseala consta in abandonul definitiv. Ai adus batranul intr-unul din aceste camine batrani Bucuresti?

Fa-ti obisnuinta sa il vizitezi cel putin o data pe saptamana ca el sa nu simta ca l-ai adus aici, fiindca nu vrei sa mai stii de soarta lui!

By bl291g