Centrala termica este una dintre cele mai importante investitii in orice casa, vezi aici modele de centrale https://motan.shop.ro/produse/ , ofera un nivel de confort ridicat pentru toti proprietarii de apartamente. Dar pe cat sunt de fiabile si avantajoase, pe atat sunt de sensibile. Iar problemele, dupa cum bine stii, pot sa apara in momente in care te astepti cel mai putin.

Defectiunile la centrale termice, pot sa fie foarte variate iar multe dintre ele pot disparea la simpla interventie a unui specialist. Pentru a-ti face o idee despre tipurile de defectiuni care pot aparea, am intocmit o lista prin care poti sa le identifici si sa le remediezi.

Centrala termica nu porneste

In aceasta situatie, cauzele defectiunii pot sa fie multiple. Inainte de toate, verifica daca primeste curent electric, gaz sau apa. In lipsa oricaror dintre acestea centrala nu va functiona. Daca totusi nu este nici una dintre aceste cauze atunci nu incerca sa intervii pe cont propriu ci cheama un specialist care va putea sa rezolve totul eficient.

Centrala termica se opreste frecvent in timpul functionarii

Aceasta problema apare de obicei atunci cand nu exista suficienta presiune in centrala sau exista o problema cu termostatul din camera. De asemenea, este posibil ca centrala sa nu fie alimentata cu curent electric, gaz sau apa, motiv pentru care trebuie sa verifici daca nu este intrerupta alimentarea.

Flacara centralei nu se aprinde

Aceasta problema se datoreaza temperaturii insuficiente a apei din cazan sau poate sa fie cauzat de un robinet de gaz inchis. De asemenea, pot exista avarii ale cazanului, sau pe coloana a patruns aerul. Pentru ca o centrala termica sa functioneze la parametrii normali, este nevoie ca manomentrul sa indice o presiune de 1,1 bari.

Caloriferele raman reci

S-ar putea ca tevile sa fie inghetate mai ales daca acestea trec prin spatii deschise iar temperaturile de afara sunt foarte scazute. Verifica atent butonul de selectie vara / iarna care trebuie setat pe modul de iarna. Apoi, verifica termostatul de ambianta care ar putea fi setat la o temperatura mai scazuta.

Zgomote ciudate facute de centrala

Suieraturi, lovituri si zgomote ciudate se aud frecvent din centrala si le poti distinge foarte clar mai ales atunci cand este liniste. Sau, mai rau, acestea se aud chiar si atunci cand nu este liniste in casa deloc. Acest lucru poate indica faptul ca aerisirea nu a fost facuta corespunzator sau faptul ca apa nu are o presiune buna. Insa, zgomotele pot sa indice si alte tipuri de probleme.

Cum sa previi problemele?

Problemele cele mai frecvent intalnite la centrale pot sa fie evitate prin a efectua revizii periodice ale centralei termice. De asemenea, asigura-te ca folosesti corespunzator echipamentul de incalzire.

De fiecare data asigura-te ca verifici centrala si respecti indicatiile producatorului pentru o cat mai buna exploatare a acesteia. Centralele termice pot avea numeroase alte probleme in plus fata de cele enumerate anterior dar pentru a le repara eficient este nevoie ca intotdeauna sa apelezi la un instalator profesionist.

 

By Minune