Copilul tau are o carte Usborne preferata pe care vrea sa o citeasca mereu? Esti plictisit si deja ai memorat fiecare cuvant din ea?

Copilul tau are o carte Usborne preferata pe care vrea sa o citeasca mereu? Esti plictisit si deja ai memorat fiecare cuvant din ea?

Prima data cand ai pus mana pe carte ai ramas profund impresionat de ilustratii si ti-ai dorit sa mai cumperi carti Usborne pe care sa le ai in biblioteca copilasului tau, dar lui ii place sa-i citesti intruna aceeasi carte si acest lucru te ingrijoreaza.

In ciuda acestui fapt, s-a demonstrat ca citirea repetitiva a unei dintre Usborne carti ofera un numar surprinzator de avantaje copilului tau.

  1. Dezvoltarea armonioasa a vocabularului

Cu cat unui copil i se citeste mai mult, cu atat vocabularul lui se imbogateste. Cand un copil citeste sau aude aceeasi poveste de mai multe ori, devine familiar cu un numar mai mare de cuvinte.

  1. Model si ritm

Ascultarea povestilor preferate citite cu voce tare ii ajuta pe copii sa devina constienti de tiparul si ritmul textului. Limbajul este mai mult decat o adunatura haotica de cuvinte – este modul in care cuvintele suna si se conecteaza intre ele. Parintii pot modela ritmurile lecturii pentru copiii care abia invata cum functioneaza limbajul.

  1. Fluenta

Fluenta este capacitatea de a citi textul cu acuratete, rapiditate si expresie. Citirea repetitiva permite unui copil sa citeasca fara sa se impiedice sau sa se opreasca, iar timpul petrecut in compania unei carti devine unul placut. Odata ce un copil stapaneste fluenta citirii, este atras sa treaca la urmatoarea carte.

  1. Intelegere si interpretare

Intelegerea si interpretarea citirii este abilitatea de a intelege toate componentele unei povesti – de la complot la dezvoltarea personajului simbolistic. Intelegerea este „esenta” lecturii. De fiecare data cand copilul tau citeste sau aude o poveste, el invata mai multe despre povestea in sine. Fiecare parcurgere a textului si a ilustratiilor ii permite sa se adanceasca in sensul povestii, pregatindu-l pentru naratiuni mai complexe.

Acum nu mai trebuie sa te uimeasca dorinta copilului de a citi o carte iar si iar. De fiecare data cand repetam un cuvant, un concept, o activitate, in creier se intaresc legaturile neurologice intre celule. Asa ca, atunci cand copilul nostru ne cere sa ii citim cartea preferata pentru a suta oara, el nu face decat sa isi dezvolte si sa isi extinda intelectul – o activitate aparent banala dar care are atat de multe beneficii.

By Minune