Un dinte netratat te poate supune la dureri ingrozitoare, iar cine a avut cel putin o durere de masea stie ca este aproape insuportabila. Cele mai comune cauze de infectii ale nervilor si pulpei dentare sunt:

-Cariile profunde cauzate de acumularea excesiva de tartru si placa bacteriana;

-Dinti ciobiti sau fracturati ca urmare a unei traume sau accident;

-Afectiuni parodontale (ale gingiilor si tesuturilor moi inconjuratoare);

-Netratarea corespunzatoare a unei carii in mai multe etape. Primul semn ca dintele tau sufera cu adevarat si ca nervii si pulpa sunt afectate este durerea foarte intensa de dinte.

Din fericire, exsita si tratamente, iar Romania are dentisti foarte priceputi in acest domeniu. Dentaline-clinic.ro se remarca prin experienta vasta a doctorilor stomatologi, a personalului amabil, ambientul placut si steril, dar si vasta gama de servicii precum extractii, implanturi dentare si tratament canal radicular.

Tratamentul de canal este necesar cand alimentarea cu sange sau cea nervoasa a dintelui (pulpa) este afectata ca urmare a unei carii sau a unui accident.

Este necesar, in general, la dintii care au obturatii foarte adanci sau la dintii cu carii netratate, foarte profunde.

In cazul in care pulpa (nervul) devine infectata sau inflamata, infectia se poate raspandi de-a lungul canalului radicular al dintelui si, in cele din urma, poate cauza un abces. Daca tratamentul de canal nu este efectuat, infectia se poate raspandi si se poate ajunge in situatia in care dintele sa fie extras.

De multe ori pacientul nu simte nicio durere in stadiul incipient al infectiei, deci nu este obligatoriu ca durerea sa fie factorul declansator ce grabeste vizita la medicul dentist.

In unele cazuri dintele se intuneca la culoare, ceea ce inseamna ca nervul dintelui s-a necrozat (a murit) si necesita tratament de canal in regim de urgenta (si in acest caz este posibil ca pacientul sa nu simta niciun fel de durere).

In cazul in care pulpa dentara se infecteaza si nu este tratata la timp, infectia se poate raspandi prin intermediul canalelor catre radacina dintelui, fapt ce poate duce la un abces si la interventii mult mai complexe.

Durerea surda sau severa, durerea la presiune, sunt principalele simptome ca la nivelul radacinii dintelui s-a instalat infectia.

In cazul in care tratamentul de canal nu se efectueaza, infectia se va raspandi, iar dintele va fi extras.

De cele mai multe ori, se foloseste o anestezie locala, iar procedura ar trebui sa semene cu cea a efectuarii unei obturatii (plombe), desi sedintele sunt in mod normal mai lungi. De obicei, pacientul poate simti o usoara durere sau disconfort timp de 3-4 zile dupa efectuarea tratamentului. Se poate constata o diferenta fata de celelalte elemente dentare, precum si o sensibilitate sporita pentru cateva saptamani.

Instrumentarea/prepararea canalelor se poate face in 3 moduri: manuala (clasica), rotativa (ace actionate prin intermediul unor aparate cu diferite turatii), si mixta (combinatia celor 2).

In metoda clasica, dinamica instrumentarii se bazeaza pe miscarea de raclare (pilire): aceasta se traduce prin deplasarea instrumentului (acului) actionat manual cu o miscare de translatie (de du-te – vino) cu o amplitudine de cativa milimetri, miscare ce poate fi precedata de o miscare de rotatie cu amplitudine variabila.

Pentru a obtine o forma finala a canalului, prin metoda clasica, se alterneaza ace de diferite dimensiuni si cu fiecare ac in parte se realizeaza aceasta miscare de pilire (cea mai frecventa).

Unul din avantaje si totodata, cel mai important, il constituie rapiditatea cu care se efectueaza largirea si in acelasi timp obtinerea formei conice (cu diamentrul mic la varful radacinii) a canalului radicular.

Aceasta forma conica a canalului este foarte importanta atat pentru faptul ca irigantii ce sunt folositi in dezinfectia canalelor radiculare ajung pana la varful radacinii si astfel se obtine o buna curatare si dezinfectare a canalului principal si a ramificatiilor acestuia, cat si pentru faptul ca aceasta forma conica permite realizarea unei obturatii de canal 3D.

Un alt avantaj il constituie faptul ca o data cu largirea rapida a canalului se indeparteaza si dentina infectata de pe peretii canalului radicular. Astfel, timpul de preparare, de dezinfectie este mai mic, calitatea este mai buna si confortul pacientului sporit.

Secretul unei bune sanatati orale este preventia! Acest lucru inseamna ca nu ar trebui sa astepti pana cand ai dureri pentru a merge la medicul stomatolog: daca mananci o inghetata si un dinte este anormal de sensibil la frig sau daca scuipi sange in chiuveta cand iti periezi dinti, du-te la dentist: problema se va rezolva rapid si disconfortul va disparea. Pentru ca, in timp ce asteptam (din cauza fricii dentistului, a lipsei de timp sau, pur si simplu, a comoditatii), problema se agraveaza. Luam exemplul sangerarii gingiilor in timpul periajului. Acesta este, de obicei, un semn al unei mici inflamatii in zona gingiilor, o problema care, daca este tratata suficient de devreme (cu scalare, de exemplu), poate disparea in 48 de ore. Dar daca astepti, poate degenera in parodontita, dintele devine mobil … si se poate termina cu extractia dintelui.  In plus, avem tendinta sa o uitam, dar bolile orale pot fi simptomatice pentru diferite boli: cancer, boli cardiovasculare, diabet … Pe scurt, este esential un control periodic!

Vizitarea stomatologului face in mod regulat economii de bani. Ia exemplul unui pacient care are un dinte mai sensibil la rece: in general, acest lucru inseamna ca se dezvolta o problema la nivelul cavitatii dintelui. Cu toate acestea, tratarea cavitatilor este un act medical care poate fi chiar decontat de casele de asigurari. Trebuie doar sa te interesezi daca cabinetulre spectiv lucreaza cu casa.

Oricum, dentaline-clinic.ro te asteapta pentru orice problema de tip stomatologic!

 

By bl291g