On Grid si Off Grid sunt doua sisteme des intalnite de catre cei care doresc sa investeasca in panouri fotovoltaice si energie solara. Care este diferenta?
Cand vine vorba de instalarea unui sistem de energie solara, exista o multime de decizii de luat. Si pentru ca investiti in echipamente care vor rezista multi ani, doriti sa faceti alegerile corecte.
Un sistem de energie solara in afara retelei nu este conectat la reteaua de utilitati, in timp ce un sistem de energie solara conectat la retea (cunoscut si sub numele de retea) este conectat la reteaua de utilitati. Alegerea voastre de sistem off-grid sau on-grid va determina accesul la energie electrica, ce echipament este necesar pentru productia in exces, ce se intampla atunci cand reteaua se defecteaza si modul in care sunteti facturat pentru electricitate.
Ce se intelege prin sisteme solare in afara retelei? Cu un sistem solar in afara retelei, te bazezi complet pe soare si pe energia stocata in baterii pentru a va alimenta casa sau afacerea.
Daca optati pentru un sistem solar care nu este legat de reteaua electrica si nu aveti generator, veti avea energie electrica doar in doua puncte:
Cand soarele straluceste si sistemul solar produce energie electrica.
Cand extrageti energie electrica generata anterior de sistemul solar dintr-un dispozitiv de stocare solara, cum ar fi bateriile.
Daca nu aveti baterii sau un mijloc pentru a va stoca energia, veti avea mai putina energie electrica sau deloc atunci cand este innorat si nu veti avea electricitate noaptea.
Cu un sistem off-grid, nu veti avea acces la energie electrica suplimentara daca aveti nevoie de ea. Ceea ce produceti si ceea ce ati stocat este tot ceea ce este acolo pentru a va alimenta echipamentul.
Daca decideti sa instalati un sistem solar in retea, veti avea intotdeauna acces la energie electrica (cu exceptia cazului in care reteaua se defecteaza), indiferent daca sistemul solar produce sau nu sau daca aveti baterii.
Daca sistemul nu produce energie electrica sau nu produce suficienta energie electrica pentru a alimenta dispozitivele, luminile, masinile etc. pe care le utilizati, puteti extrage energie din reteaua de utilitati pentru a o completa. Acest lucru va asigura ca aveti intotdeauna suficienta energie electrica pentru ceea ce aveti nevoie.
In functie de dimensiunea sistemului pe care il instalati, de cantitatea de energie electrica pe care o utilizati si de cand utilizati acea electricitate, probabil ca vor exista momente in care sistemul produce mai multa energie decat utilizati. Ce se intampla cu acest exces de energie depinde de echipamentul pe care il instalati.
Majoritatea sistemelor solare off-grid sunt proiectate pentru a produce o anumita cantitate de energie electrica „in plus” in timpul zilei, care este trimisa la baterii pentru stocare. Energia stocata in acele baterii poate fi accesata atunci cand sistemul nu produce, cum ar fi noaptea sau pe vreme innorata.
In functie de obiectivele energetice, sistemele pot fi dimensionate astfel incat sa produca suficienta energie electrica in exces in timpul zilei pentru a va acoperi intreaga utilizare a energiei non-stop.
Cu toate acestea, in ciuda celor mai bune si mai precise estimari, vremea este imprevizibila. Daca intampinati vreme anormal de innorat de cateva zile la rand, este posibil ca sistemul dumneavoastra sa nu poata produce suficienta energie electrica pentru a incarca bateriile si pentru a va satisface toate nevoile.
Desi aveti baterii suplimentare, acest lucru va ofera liniste sufleteasca si poate oferi o banca de energie electrica stocata doar in cazul in care se intampla acest lucru, acestea sunt, de asemenea, scumpe. Achizitionarea mai multor baterii decat aveti nevoie poate fi prohibitiva, in functie de bugetul vostru.
La fel ca sistemele solare in afara retelei, multi dintre cei care aleg sa instaleze un sistem solar in retea doresc sa acopere 100% sau aproape 100% din consumul lor de energie. Acest lucru poate fi realizat si cu sistemele on-grid.
In functie de ora din zi in care folositi electricitate, sistemul vostru solar poate produce exces de energie. In loc sa-l trimiteti la baterii asa cum ati face intr-un sistem off-grid, il puteti trimite la retea si veti fi compensat pentru acea electricitate.
Orice sistem, fie ca vorbim despre on grid sau off grid va avea nevoie de un invertor. Pentru cei care doresc sa investeasca in invertoare off grid site-ul mgmenergo.com devine o resursa utila cu multe raspunsuri!
Pentru a face alegerea corecta trebuie luate in calcul urmatoarele:
Tensiunea si frecventa de iesire a invertorului solar in afara retelei. Aceasta se va baza pe cerintele voastre de sarcina si, de obicei, este aceeasi cu tensiunea/frecventa de alimentare standard din tara in care locuiti.
Instalarea invertorului solar in afara retelei sau a invertorului hibrid. Majoritatea invertoarelor solare in afara retelei si a invertoarelor solare hibride au o conexiune de alimentare de rezerva AC, astfel incat invertorul sa il foloseasca pentru a va alimenta incarcaturile in caz de absenta a soarelui si bateriile sunt descarcate. Mai mult, puteti utiliza aceasta sursa de rezerva AC pentru a incarca bateriile prin incarcatorul intern de baterii cu invertor solar.
Puterea de iesire a invertorului solar in afara retelei. Doar adaugati consumul de energie pentru toate sarcinile si aveti grija de sarcinile inductive, cum ar fi motoarele care au un curent mare de pornire/supratentie la perioada de pornire, faceti o supradimensionare buna pentru a evita subestimarea si, la sfarsit, capacitatea de putere a invertorului solar in afara retelei ar trebui sa sa fie 110-120% din capacitatea totala de putere a incarcaturii.