Copiii au multa energie si au nevoie de spatiu pentru a se juca si a se distra. In perioada in care am stat inchisi in casa, a fost greu sa ii tinem in frau si sa ii ajutam sa isi consume energia. In plus, lipsa plimbarilor in aer liber nu a fost prea benefica pentru micuti. Din fericire, acum sunt permise excursiile si, pentru mai multa siguranta, cel mai bine este sa mergem cu cei mici in tara noastra. Astfel evitam neplaceri inutile si riscuri. Putem alege ori o excursie munte, ori una la mare, sau ambele daca ne permitem. Daca doresti insa o excursie pe buget, muntele este cea mai buna optiune din multe puncte de vedere.
Zonele montane sunt mult mai multe decat cele de litoral, si, in concluzie, nu va mai exista aglomeratie. In plus, pe timpul verii, cazarea este mult mai ieftina la munte. Daca iarna activitaile montane sunt diversificate, insa totusi restranse, vara muntele este plin de activitati. Exista in mod evident toate acele activitati pe care natura le ofera si, de asemenea, toate acele activitati organizate de pensiunile turistice.
Astazi, toate statiunile se intrec in a-ti oferi tot felul de lucruri atragatoare de facut vara, atat pentru adulti, cat si pentru copii. Muntele iti ofera activitati de agrement, de facut individual sau alaturi de familie.
Drumetii
Sa incepem mai intai cu drumetiile. Ei bine, sa stii ca muntii sunt regatul drumetilor! Agentiile de turism, precum Oxigen Tour, iti ofera excursii la munte cu multe trasee de urmat. Atentie, insa, la plimbarile potrivite in familie: uneori pot fi foarte dificile, in special pentru cei mici! Si totusi, sa nu crezi ca copiii tai nu pot merge! Aceasta este o conceptie gresita! De la 3 ani pot incepe sa faca drumetii, chiar si pentru mai multe ore. Desigur, nu il obosii din prima zi, ci mareste distanta treptat! Si alege o diferenta de inaltime care le este accesibila celor mici. Secretul este sa gasesti trasee potrivite pentru ei si, mai ales, cu pauze placute care sa includa jocuri pe marginea unui rau, picnic langa un lac, oprire la o ferma si asa mai departe. Vei vedea, cei mici te vor impresiona cu curajul lor si mai ales cu dinamismul lor! Un lucru bun este, de asemenea, sa faci drumetii cu alti prieteni cu copii. Vei vedea ca concurenta este puternica intre ei! Si foarte des, afinele si zmeura intalnite pe drum ii fac sa isi doreasca sa continue drumetia (atentie insa sa nu le manance nespalate!). Acestea sunt experiente si emotii pe care le vor pastra pentru intreaga viata.
In plus, drumetiile sunt adesea punctate de intalniri neasteptate cu pasari si animalute. Asa ca nu uita ca un binoclu poate fi o jucarie pretioasa si distractiva pentru copii, indispensabila la munte. Cea mai „dificila” varsta pentru drumetii este cea de 2-3 ani. Inainte de 2 ani, il poti purta totusi in spate cu ajtorul unor rucsacuri speciale. Aerul de munte ii face foarte bine copilului, la orice varsta.
Nu uita sa te interesezi despre cum va fi vremea inainte de a merge: vremea se schimba rapid in munti si o furtuna te poate surprinde oricand! Trebuie sa fii constient ca furtunile la munte pot fi periculoase. De asemenea, ia pentru cel mic o palarie, ochelari de soare, pantofi comozi de mers si apa.
Cel mai bine este sa incepi drumetia dimineata devreme si sa mergi pana la ora pranzului. Copilul trebuie apoi sa se odihneasca la un pui de somn si o baie in piscina! Si plimba-te cu copilul in fiecare zi in locatii diferite, pentru experiente frumoase!
Ciclism montan
De la varsta de 8 ani, cel mic poate sa faca trasee cu bicicleta. Te sfatuim sa il supraveghezi in permanenta pe copil. Unele pensiuni organizeaza drumetii cu bicicletele pe munte pe grupe de varsta. Copiii vor descoperi si mai multe lucruri si vor vedea ca muntele este un adevarat paradis pentru biciclisti.
Vizite la ferma
Indiferent de locul in care mergi la munte cu copilul, vei gasi intotdeauna o ferma de vizitat. Cel mic va fi incantat sa vada animalele si sa nu mai vorbim de degustarile de branza … care ii vor incanta pe copii si adulti deopotriva!
Asa cum am spus anterior, pensiunile, prin intermediul agentiei de turism, ofera numeroase activitati in familie, cum ar fi excursii in natura, descoperiri ale florei si faunei, activitati sportive (ciclism montan, rafting, tenis etc), vizite in pesteri si asa mai departe. Preturile sunt extraordinar de bune, adaptate pe necesitatile fiecarei familii. De asemenea, si locurile de cazare sunt diversificate si adaptate pentru familiile care au copii. Atata camerele, cat si locurile exterioare sunt sigure si curate. Mai mult, unele pensiuni au locuri de joaca pentru micuti.
In sfarsit, trebuie sa recunoastem ca muntele este un loc in care iti faci timp sa traiesti, timp sa faci si sa experimentezi foarte multe lucruri. Ne odihnim, observam, facem sport – muntele este un loc unde ne reintregim si ne redescoperim ca familie, un loc de partajare intre generatii. La munte poti face drumetii in timpul zilei, jocuri pentru familie seara. Ne culcam devreme, dormim bine (chiar daca altitudinea poate agita copiii uneori noaptea), si ne intoarcem din munti in forma! Si daca esti curajos, nimic nu te impiedica sa prinzi un rasarit la munte cu copiii tai. Sa stii ca copiii sunt super entuziasmati la ideea de a se trezi foarte, foarte devreme si a face ceva inedit pentru ca au impresia ca traiesc o aventura minunata!