Multe cupluri se confrunta cu perioade de criza. Insa putine sunt cele care decid sa ceara ajutorul unui psiholog. Partea buna este ca dificultatile comune ale unei relatii pot fi depasite datorita unei terapii de cuplu.

Terapia de cuplu: cu ce probleme se confrunta?

Problemele care apar in terapia de cuplu tind sa fie aproape intotdeauna aceleasi: viata se schimba, dificultatea de a scapa de problemele familiei sau incapacitatea de a se impaca cu anumite aspecte ale relatiei.

De ce sa incepi sa faci terapie?

Atunci cand unul sau ambii parteneri sufera de o stare de rau durabila, psihologul potrivit si terapia de cuplu se dovedesc a fi instrumente excelente de ajutor. Acest articol explica de ce cererea sfatului unui psiholog poate fi cea mai buna decizie, care va spori bunastarea psihofizica a individului si a cuplului.

Terapia de cuplu in abordarea relationala

Cuplul nu traieste doar in prezent. Uneori functionarea corecta a acestuia poate fi sabotata prin impletirea cu dimensiunile interpersonale si trans-temporale. Toata lumea iubeste pe baza propriilor experiente si traume, care pot fi retraite in unele situatii.

Cuplul este un aisberg

Conform teoriei sistemice, adoptata in dinamica relatiilor, atunci cand doi oameni se aleg reciproc, fac un pact format dintr-o parte emergenta si explicita si o parte scufundata si implicita. Ca un aisberg. Este un fel de echilibru ce se formeaza in cuplu. Anumite cupluri, de exemplu, bazeaza echilibrul pe dinamica declarata a rolurilor din cuplu. Insa cand acest echilibru este perturbat, se poate produce o criza de cuplu.

Criza unei relatii

Dar criza nu inseamna intotdeauna catastrofa. Este normal sa treci prin schimbari in timp, atat pentru cuplu, cat si pentru partenerii individuali, iar cuplurile care traiesc in armonie perpetua sunt foarte rare. Un moment de criza este adesea primul pas spre renastere.

Cand este util sa contactezi un psihoterapeut?

Un psihoterapeut de cuplu poate fi contactat atunci cand unul sau ambii parteneri experimenteaza un disconfort semnificativ si prelungit, care nu poate fi rezolvat prin incercari independente. Prin urmare, este necesar sa dobandim constientizarea faptului ca singuri nu este posibil sa depasim disconfortul.

O a treia parere si observare asupra cuplului poate fi de ajutor. Din pacate, un numar semnificativ de cupluri decid adesea sa se desparta fara sa solicite sfatul unui expert sau, cel mai rau dintre toate, sa mentina o legatura disfunctionala.

Factorii externi si interni ai unei crize

Daca emotiile coplesitoare ale inceputului se estompeaza, se deschide o evaluare mai obiectiva a caracteristicilor partenerului. Uneori, acest pas are ca rezultat o dezamagire a asteptarilor.

Cei mai comuni factori ce se afla la originea unei crize de cuplu sunt, totusi, impartiti in doua categorii: factori externi, perceputi ca fiind incontrolabili si o cauza a insecuritatii, si factori interni.

Factorii externi pot fi asa-numitele evenimente din viata, adica schimbarile negative si pozitive, care au impact asupra echilibrului cuplului: ingrijirea unui nou-nascut, pierderea unui loc de munca, o boala, calamitati naturale.

Factori interni, cum ar fi parasirea familiei si a contextului familial aferent (idei, valori, obiceiuri) care pot fi un obstacol in calea definirii noii unitati familiale.

Cauze suplimentare de criza intr-o relatie

Tradarea poate fi un factor declansator al crizei. Pentru sotii care si-au declarat fidelitatea, acesta este unul dintre principalii factori perturbatori, deoarece compromite increderea in partener. Cu toate acestea, este posibil sa intelegem de ce apare o tradare si sa incercam sa o depasim.

De ce sa alegi terapia de cuplu?

Terapia de cuplu vizeaza mai degraba legatura dintre cei doi parteneri decat individul unic, se concentreaza pe relatie si schimbarile care pot fi facute. Obiectivele sunt:

-depasirea unei crize care te face nemultumit;

-redobandirea intelegerii, pentru a reconstrui increderea si a va apropia de intimitate;

-trairea relatiei intr-un mod mai constructiv si mai satisfacator.

Psihologul specializat in terapia de cuplu ii ajuta pe parteneri sa defineasca problemele, identificand obiectivele terapeutice si concentrandu-se pe problemele critice.

Obiective terapeutice

Dupa definirea contractului terapeutic si identificarea obiectivelor de lucru coerente, tranzitia la terapie presupune intalniri de aproximativ o ora saptamanal, bilunar sau lunar, in functie de situatie si de abordarea adoptata. Psihologul va permite partenerilor sa se concentreze asupra semnificatiei disconfortului sau simptomului, sa modifice dinamica repetitiva si disfunctionala pe care cuplul o pune in functiune. Urmatorul pas consta in promovarea unor modalitati noi de relationare mai functionale si nici posibilitatea de separare nu este exclusa, avand in vedere constientizarea mai mare a sinelui si a relatiei.

In ce consta terapia?

O parte importanta la inceput va fi dedicata analizei asteptarilor si motivatiilor care au condus cuplul catre terapie.

Dupa faza initiala, in primele sedinte, psihologul colecteaza informatii despre motivele care au determinat cuplul sa ceara ajutor si exploreaza interpretarile problemei, asteptarile, incercarile facute. Acest pas va servi la stabilirea unui diagnostic.

Scopul este de a defini un contract de lucru terapeutic clar intre cuplu si profesionist, cu scopul de a dezvolta strategii de comunicare specifice capabile sa creeze un nou echilibru. Cuplul se deschide catre psiholog prin experimentarea propriei dinamici cu el, stabilind o dimensiune relationala.

Terapia de cuplu functioneaza?

Cercetarile confirma modul in care cuplurile care cauta specialisti ajuta la obtinerea de diverse beneficii, crescand rata de succes a terapiei. Cuplurile sunt capabile sa depaseasca situatiile de impas, sa recupereze o dimensiune comunicativa si relationala mai vitala si mai vesela.

Chiar si cele mai functionale cupluri pot beneficia de terapie. Experientele pozitive sugereaza ca terapia de cuplu este utila si pentru partenerii sanatosi care simt dorinta de a imbunatati comunicarea interna, de a intari legatura si de a face fata mai bine schimbarilor si evenimentelor stresante.

Cat dureaza terapia?

Durata totala a terapiei este variabila. Este definita de psihoterapeut, pe baza problemelor si intensitatii conflictului. Factorii care afecteaza durata pot fi natura conflictelor, interpretarile pe care partenerii le ofera situatiei, dinamica comunicativa si relationala si perspectivele de schimbare.

O conditie necesara este dorinta reala de a rezolva conflictele, care sustine rezolvarea crizei. Daca dorinta exista, atunci totul va fi bine!

By bl291g